· · Коментари: 0

Волите да "мазнете" ПЕЛЦЕР? Ево како да размножите афричку љубичицу из ЛИСТА! (ФОТО)

Шармантне. Да, то је најбољи начин за описивање афричких љубичица.

1633190717_violet-gfe37035b8_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Ове популарне мале собне биљке одличан су избор за љубитеље биљака који и нису превише вични када је гајење истих у питању.

Афричке љубичице се лако примају, забавне су за узгој и унесе боје и увесељавају ваш дом. Ако знате како да се правилно бринете о њима, изгледаће сјајно и често цветати у годинама које долазе.

Како да размножите афричке љубичице?

Будимо искрени једни према другима; једна афричка љубичица никада није довољна. Добро је што их је тако лако и забавно ширити. Изрежите здрав лист са главне биљке стерилисаним ножем или маказама. Одаберите лист из средњег реда листова, не преблизу центру и не превише близу спољне ивице. Одрежите стабљику тако да остане још око 1/2. Сада направите мали рез од 45 степени на врху стабљике.

Прочитајте још: Најкориснија БИЉКА коју треба да посадите - Расте као луда и обожава саксије! (ФОТО)

Ставите своју мешавину земље у посуду у којој ћете размножити љубичицу. Добро је залијте и оставите да се оцеди.

Штапићем или оловком избушите рупу у тлу под углом и нежно гурните зарезану стабљику у њу. Сада притисните тло на место, врло нежно, само до дна листа. 

Ако немате тераријум, можете га сами направити. Боца воде пререзана на пола такође добро функционише за мале саксије. Заиста, све што ће омогућити пропуштање светлости и помоћи у задржавању влаге ће функционисати. За отприлике 2-3 месеца видећете мало лишће које расте са резнице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.