· · Коментари: 0

Најкориснија БИЉКА коју треба да посадите - Расте као луда и обожава саксије! (ФОТО)

Бујно лишће налик на бамбус дају свеж укус чају или супи, а једноставно шуштање лишћа даје умирујући ефекат.

1632739180_ginger-4546049_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Док већина трговина мешовитом робом продаје ђумбир убран из спарних делова света попут Кине, Индије и Непала - све већи број узгајивача специјалитета на целом североистоку (ја сам један од њих) беру ризоме у касну јесен.

Прочитајте још: Најскупље СОБНО ЦВЕЋЕ на свету, а нешто слично сви имамо у домовима! (ФОТО)

Ево како можете узгајати сопствени ђумбир и изван тропских крајева.

Пронађи корен

Купите комад ђумбира величине палца са неколико квргавих чворова на врховима - ово су пупољци. Одлучите се за дебеле комаде, а не за оне који увену у својој кожи. Кожа на осетљивим пупољцима треба да буде тања и светлије боје.

Као и кромпир, конвенционални ђумбир се третира како би се спречило његово ницање у супермаркету. То значи да неће никнути ни у вашем дому. Одаберите органско. Уколико имате среће, и обичан ђумбир из радње ће вам проклијати, а то је било и моје искуство.

Фото: Пиксабеј

Дајте му времена

Ово је најтежи део. Ђумбиру треба времена да почне. Да бисте то убрзали, користите посуду са провидним поклопцем. Пробушите дренажне рупе на дну. Ставите центиметар или два земље за сађење испод семена и поспите мало изнад. Вратите поклопац, али га не затварајте. Одржавајте тло на 70 степени и влажно на додир, заливајте само када се земља осуши.

Изданци ће се појавити за шест до осам недеља. Посадите у велику саксију. Ђумбиру је потребно много простора за раст. Одаберите лепу посуду са добрим отворима за дренажу и дубоком тацном. Пажљиво поставите претходно проклијали ризом на врх земље и закопајте све осим врха клица. Поставите га на топао, сунчан прозор или на сунчано, заштићено место на отвореном где се температуре крећу од 60 до 90 степени.

Фото: Пиксабеј

Као и ирски кромпир, ризоми ђумбира ће пробити тло и на сунцу позеленити. Комерцијални узгајивачи повећавају приносе редовним заливањем и орезивањем ризома једном месечно. Да бисте постигли исти резултат код куће, заливајте недељно органском биљном храном и једном месечно посипајте неколико центиметара богатог компоста, штитећи сам ризом од излагања сунцу.

Берба

Исчупајте ризом када вам затреба ђумбир и одсеците комад, а затим остатак биљке вратите у саксију, поспите земљом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.