Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕГА БИЉАКА

Да ли се вашим афричким љубичицама "ОКЛЕМБЕСИЛО" ЛИШЋЕ ? Ево због чега се то дешава

Постоји велика шанса да нисте сами. Ово опадање се обично дешава одмах након што сте поново посадили љубичицу или ако сте недавно купили биљку.

1635857217_shutterstock_325353014.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, то не значи да ваше афричке љубичице неће опустити своје лишће у друго доба године јер постоје различити узроци за ово понашање.

Прочитајте још: ОРИГИНАЛНО: Црно цвеће је НОВИ ТРЕНД и чини БУКЕТ ЕЛЕГАНТНИМ и свечаним! (ФОТО)

Желите да сазнате који од ваших добронамерних поступака доводе до тога да ваша афричка љубичица вене и да јој опада лишће, и шта бисте требали да радите уместо тога?

Лоше навике заливања

Заливање је у корену свих проблема са опуштеним листовима афричке љубичице. На пример, када је земља у саксији превише сува, листови ће пасти јер не добијају довољно влаге.

С друге стране, биљка ће такође пасти када је тло превише влажно. То је зато што је коренима потребан ваздух као и вода, а мокра земља утапа корење.

Фото: Схуттерстоцк

Штавише, у влажним ситуацијама, гљиве трулежи корена уништавају корење афричке љубичице, што доводи до одумирања биљке. Да бисте спречили појаву трулежи корена, потребно је да дозволите да се површина тла осуши на додир пре заливања. Такође би требало да користите добро дренирану земљу за саксије. 

Болести корена

Трулеж корена и круне изазива Пyтхиум ултимум - гљивица која настаје претераним заливањем биљака. Круна и корење потамне, а листови вену.

Ако се ово не избегне, све заражене биљке морају се на крају уништити.

Први знак овог проблема је обично млитава биљка. Старији листови падају, а млађи листови у средишту биљке изгледају закржљали, поцрне и одумиру.

Спречите болест труљења тако што ћете приликом садње увек користити стерилисану мешавину земље и чисте посуде.

  • Избегавајте прекомерно заливање, јер П. ултимум лако напада заливено корење.
  • Не садите афричке љубичице предубоко.
  • Одбаците озбиљно погођене биљке.

Опекотине од ђубрива

Прекомерно ђубрење такође може довести до тога да ваша афричка љубичица спусти листове или да их потпуно сагори.

Акумулирана ђубрива такође могу изазвати трулеж петељки која се јавља када петељке додирну ивицу саксије и развију смеђе, утонуле области на тачкама контакта.

Ова повреда је посебно узрокована солима ђубрива које се акумулирају на рубовима глинених посуда. 

Индикација високо растворљивих соли је присуство белих, кристалних наслага на ободу или спољној површини саксије или на површини земље.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas