· · Коментари: 0
АПРИЛ

ВРТ чека баштована: Трава је ГЛАДНА, а магнолија нестрпљива

Припреме за нову цветну сезону увелико су у току, па уколико имате башту користите сваки леп дан да бисте је довели у ред, како би и ове године била мирисна и шаролика. За почетак, уклоните зимску заштиту са биљака, али пратите ноћне температуре.

Depositphotos_45916931_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Затим, ако то нисте урадили у претходном месецу, крајње је време да цветне гредице и остале површине очистите од опалог лишћа и гранчица.

Прочитајте још: Имате ружан зид у дворишту? Посадите ову биљку и добићете рајски поглед

Уклоните прецветале цветове лала, нарциса и осталог луковичастог цвећа. Листове не уклањајте. Сачекајте да се надземни део природно осуши, да би луковице сакупиле довољно енергије и цветале следеће пролећне сезоне.

Нахраните травњак
Фото: Депозитфото

Травњак

Уколико до сада нисте попунили празна места настала током зиме, сада је време да их подсејете, или попуните бусењем. Засејано место добро утабајте и залијте. Оформљен травњак "нахраните" минералним ђубривом за траву . Ако је земља умерено влажна, искористите тренутак да обавите прозрачивање (вертикулацију). .

Најбоље је семе траве сејати у пролеће.

Прозрачивање травњака можете да обавите помоћу специјалних грабуља или машином за вертикулацију. Најповољније време за сетву траве је пролеће. Сејање семена траве се обавља ручно или машински, у већ припремљено земљиште. Након сетве, семе уграбуљајте у земљу и поваљајте ваљком. Поваљани терен залијте.

Савет
Када украсно шибље слабије цвета, а унутар жбуна има више оголелих грана, време је да га подмладимо јаким орезивањем. Цео жбун треба да добије довољно светла. Подмлађивање се обавља лети или зими, у зависности од тога да ли биљке цветају у току пролећа или лета.

Орезивање украсног дрвећа и жбуња
Орезивање се обавља због регулисања раста биљака, побољшања квалитета цветова и плодова и уклањања оштећеног или сувог грања. Правило је да орезујете само када је то неопходно.

Одржавајте равнотежу између жила и круне.

Али, треба разликовати орезивање садница приликом садње од оног ради даљег неговања биљке. У првом случају се одржава равнотежа између жила и круне - што су слабије жиле треба јаче орезивати круну. Касније орезивање се обавља да би круна сачувала облик.

Хортензије и руже се орезују током лета.
Орезивање је важно
Фото: Депозитфото

Жбунови на којима се образују цветни пупољци на прошлогодишњим гранама, а цветају у пролеће или почетком лета (јоргован, берберис, магнолија, украсна трешња, форзиција, јапанска дуња, кинески јасмин...), орезују се одмах после прецветавања. Жбунови који цветају у току лета и јесени (хортензије, руже, будлеја...). орезују се током касне јесени или раног пролећа.

Жива ограда
У зависности од времена орезивање се обавља средином или крајем месеца. Уколико је жива ограда огољена и ређа, драстично је орежите да бисте јој вратили стари изглед. Врх скратите за 30 центиметара од жељене висине, као и једну бочну страну. После орезивања живу ограду прихраните, залијте и малчирајте.

Прочитајте још: Уколико годинама водите рат са КРТИЦАМА засадите ове биљке и решите проблем

Прихрањивање
Не заборавите да прихраните јагодичасто воће, четинаре, дрвеће, жбунове и пењачице. Било да се определите за компост, или нешто друго, обавезно га укопајте око биљке на прописану дубину и залијте.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.