Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уз ОВУ МЕШАВИНУ ваше биљке у башти БУЈАЈУ и дају ДУПЛЕ ПРИНОСЕ - органско ђубриво које можете сами направити (РЕЦЕПТ)

Ова моћна, правилно избалансирана мешавина ђубрива састављена у потпуности од природних супстанци је јефтинија од органских ђубрива купљених у продавници, и много је боља за ваше земљиште од грубих синтетичких хемијских мешавина

1648454392_pjimage---2022-03-28T095721.356.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Јефтина хемијска ђубрива имају још један недостатак: брзо се растварају. Ово обично резултира брзим растом биљака, након чега следи велики пад пет или шест недеља касније, што захтева још једну примену ђубрива. Ако пада киша довољно јака да прилична количина воде прође кроз тло, хемикалије растворене у земљишној води ће исцурити, што значи да се транспортују дубоко у земљу колико вода продире, тако дубоко да корен биљке не може доћи до њих.

Уз једну јаку кишу или једно преобилно заливање, ваш плодни горњи слој постаје неплодан. Хемикалије такође могу загадити подземне воде. Ризик од испирања је посебно велики у земљиштима која садрже мало или нимало глине.

Органска ђубрива, стајњак и компост, с друге стране, ослобађају садржај хранљивих материја тек када се распадају. Како их сложена екологија живих бића у тлу полако разграђује, они постепено ослобађају хранљиве материје.

Прочитајте још: СТРУЧЊАК ЗА БАШТОВАНСТВО: Овај петнаестоминутни ТРИК ће усрећити ваше собне биљке

Нека хемијска ђубрива се „споро ослобађају“, али коштају неколико пута више од врсте која се брзо раствара. 

Основни састојци за комплетно органско ђубриво

Сачме од семена, нуспроизводи прављења биљног уља од соје, ланеног семена, сунцокрета, семена памука, репице и других биљака, један су од најважнијих састојака ђубрива. Kупите било коју врсту која вам даје највећу количину протеина по најнижој цени .

Креч , млевена стена која садржи велике количине калцијума, долази у три врсте. Пољопривредни креч је релативно чист калцијум карбонат. Гипс је калцијум сулфат – сумпор је витална хранљива материја за биљке која недостаје неким земљиштима. Доломит, или доломитни креч, садржи и калцијум и магнезијум карбонате. Ако морате да изаберете само једну врсту, изаберите доломит, али ћете добити далеко бољи резултат користећи мешавину три врсте. Ове супстанце нису скупе ако се купују у великим врећама. (Немојте користити живи креч, спаљени креч, хидратисани креч или друге хемијски активне „вруће“ креч.)

Фото: Пикабеј

Коштано брашно, фосфатни камен или гуано  (на пример птичји стајњак) служе за повећање нивоа фосфора; фосфат и гуано су обично такође богати елементима у траговима. Коштано брашно биће најлакше од ова три наћи у баштенским центрима, али сви они дају значајну снагу биљкама и повећавају нутритивни садржај вашег поврћа.

Брзо и једноставно домаће органско ђубриво

Да бисте направили ову мешавину, измерите све материјале по запремини: мерицом или кантом. Пропорције које варирају за 10 процената у оба смера биће довољно близу да дају жељене резултате. Ја своје мешам у пластичној канти од 20 литара, користећи стару шерпу као мерну мерицу.

Идите што детаљније премарецепту, колико можете да приуштите, али ако не можете да пронађете егзотичније материјале према дну, не брините.

Уједначено измешати :

  • 4 дела семене сачме*
  • 1/4 дела обичног пољопривредног креча, најбоље фино млевеног 
  • 1/2 дела пољопривредног креча (или 1/4 дела гипса) 
  • 1/2 дела доломитног креча

Додајте за најбоље резултате:

1 део коштаног брашна, каменог фосфата или гуана са високим садржајем фосфата (за ово ће послужити и измет од толико досадних голубова, којих има на сваком кораку).

Примена мешавине: Пре садње сваког усева, или најмање једном годишње (по могућности у пролеће), распоредите око литре мешавине ђубрива. Умешајте ђубриво мотиком или лопатом. 

*За одрживију, јефтинију опцију, замените покошену траву без хемикалија за семенски оброк, иако покошене биљке неће изазвати исти снажан одговор на раст.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas