Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Заштитите биљке током мраза и јаке хладноће: Шта је важно за све биљке које су напољу

Иако је зима одавно почела, хладни дани и мразеви су тек сада стигли. Било да су ваше биљке претежно напољу или у кући, у овом периоду им је потребна посебна пажња.

1705161316_shutterstock_2205474227.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ниске температуре имају штетан утицај на биљке јер долази до формирања леда у њима, што спречава да вода циркулише и да се избацују штетне материје. Како бисте ово спречили, прекријте биљке у периоду мразева. Многи баштовани препоручују да за то користите јутано платно, јер ће истовремено заштитити биљке и спречити накупљање влаге током топлијих зимских дана.

Такође, да бисте их сачували од велике хладноће, око њиховог корења можете посути малч, који ће регулисати температуру земљишта. Препоручљиво је да слој буде дебео око 5 цм. Можете га пронаћи у мањим или већим паковањима, као и у различитим бојама, па ће истовремено и улепшати изглед ваше терасе или баште. Сломљене гране нису призор који желите да затекнете у свом дворишту. Да бисте то избегли, редовно проверавајте количину снега на гранама и по потреби га пажљиво стресите. Тако ћете биљке ослободити беспотребног терета.

Собне биљке

Неке собне биљке су једноставне за одржавање, док друге захтевају специфичне услове. Ако сте одлучили да због хладноће одређене биљке сместите унутра, потрудите се да температура у просторији не варира превише.  Биљке заливајте само ако је тло суво центиметар или два испод површине, односно ако вам се земља "не лепи" за прсте када је пипнете. За заливање користите воду која је бар неко време одстајала на собној температури.

Подижите ролетне што раније ујутру, да би биљке дуже биле осунчане и тако спремне дочекале пролеће. Обавезно их редовно бришите влажном крпом или туширајте у кади, јер прашина која је на листу спречава да сунчеви зраци, који су зими слабији, продру до биљке. Потрудите се да ваздух у стану не буде превише сув, јер оне уживају у влажности од око 50 процената. Померајте саксије ка извору светлости како би биљке лакше поднеле овај период кратких дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas