Oglas
· · Komentari: 0

Zaštitite biljke tokom mraza i jake hladnoće: Šta je važno za sve biljke koje su napolju

Iako je zima odavno počela, hladni dani i mrazevi su tek sada stigli. Bilo da su vaše biljke pretežno napolju ili u kući, u ovom periodu im je potrebna posebna pažnja.

1705161316_shutterstock_2205474227.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Niske temperature imaju štetan uticaj na biljke jer dolazi do formiranja leda u njima, što sprečava da voda cirkuliše i da se izbacuju štetne materije. Kako biste ovo sprečili, prekrijte biljke u periodu mrazeva. Mnogi baštovani preporučuju da za to koristite jutano platno, jer će istovremeno zaštititi biljke i sprečiti nakupljanje vlage tokom toplijih zimskih dana.

Takođe, da biste ih sačuvali od velike hladnoće, oko njihovog korenja možete posuti malč, koji će regulisati temperaturu zemljišta. Preporučljivo je da sloj bude debeo oko 5 cm. Možete ga pronaći u manjim ili većim pakovanjima, kao i u različitim bojama, pa će istovremeno i ulepšati izgled vaše terase ili bašte. Slomljene grane nisu prizor koji želite da zateknete u svom dvorištu. Da biste to izbegli, redovno proveravajte količinu snega na granama i po potrebi ga pažljivo stresite. Tako ćete biljke osloboditi bespotrebnog tereta.

Sobne biljke

Neke sobne biljke su jednostavne za održavanje, dok druge zahtevaju specifične uslove. Ako ste odlučili da zbog hladnoće određene biljke smestite unutra, potrudite se da temperatura u prostoriji ne varira previše.  Biljke zalivajte samo ako je tlo suvo centimetar ili dva ispod površine, odnosno ako vam se zemlja "ne lepi" za prste kada je pipnete. Za zalivanje koristite vodu koja je bar neko vreme odstajala na sobnoj temperaturi.

Podižite roletne što ranije ujutru, da bi biljke duže bile osunčane i tako spremne dočekale proleće. Obavezno ih redovno brišite vlažnom krpom ili tuširajte u kadi, jer prašina koja je na listu sprečava da sunčevi zraci, koji su zimi slabiji, prodru do biljke. Potrudite se da vazduh u stanu ne bude previše suv, jer one uživaju u vlažnosti od oko 50 procenata. Pomerajte saksije ka izvoru svetlosti kako bi biljke lakše podnele ovaj period kratkih dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas