· · Коментари: 0
САВЕТ

Заштитите ЦВЕЋЕ од НЕВРЕМЕНА: Како да биљке "преживе" кишу и како да се "опораве" након ње

Невреме може озбиљно да упропасти цвеће уколико се не заштити на време.

1623415812_flower-836639_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Како бисте сачували своје цвеће на тераси или у башти, предлажемо вам да га "припремите за невреме". Уколико сте ипак закаснили, не очајавајте. И за оне беживотне биљке има лека.

"Покријте биљке"

Најбоље решење је да набавите специјалне прекриваче за биљке у леји или звона, а уколико нисте у могућности, звоно можете направити сами код куће од пластичног балона.

Велики пластични балон од 6 литара прережите код отвора, и имаћете звоно "за прву помоћ".

Прочитајте још: ОРХИДЕЈА не цвета? Неколико савета за појаву прелепих цветова

У случају да се приближава велика олуја, навуците обичне провидне кесе на осетљиве биљке. За још бољи ефекат поставите прво неколико штапова око биљке коју хоћете да сачувате, како би придржавали кесу, коју ћете по дну отежати земљом.

Да би биљка "дисала", потребно је да пробушите рупице по кеси и звону од пластичног балона, али водите рачуна да буду што ситније, како вода не би превише улазила.

фото: Пиксабеј

Заштитите их од ветра

Имајте на уму да свака јака киша најчешће долази с ветром. Због тога се препоручује да забодете колац уз који ћете везати биљку.

Око оних најосетљивијих и најнежнијих биљака поставите жичану заштиту. Проверите да ли су везани изданци, и ојачајте постојеће главне везе.

Прочитајте још: НАЈОТПОРНИЈА БИЉКА: Засадите ЉУБИЧАСТУ ЛОЗИЦУ, и не брините око одржавања!

Штета ће засигурно бити мања, и након невремена неће бити нереда од опалог цвећа по башти или балкону.

 

фото: Пиксабеј

Шта ако је невреме већ упропастило биљке

Пустите земљиште да се само осуши, па након неког времена заливајте биљке домаћим растворима, који су се показали делотворнијим од куповних прихрана.

Раствор од воде и љуске од јаја враћа у живот и најбезнадежније биљке. 

Љуске од јаја преливају се водом, и остављају 5-7 дана, на мрачном месту, на собној температури. С времена на време, раствор треба промешати.

Прочитајте још:  Како да вам цвеће у вази остане свеже? ОВАЈ састојак из кухиње ће га препородити (ФОТО)

Ккорице нара, грејпфрута или било којег другог цитруса, такође могу помоћи у опоравку биљака. Коре је потребно прелити водом и оставити тако да преноћи. Следећег јутра раствор је спреман за употребу.

Како бисте спречили појаву гљивица која је могућа услед велике влаге, користите бакарне новчиће. Ставите неколико новчића у земљиште око биљке, и бакар ће спречити појаву гљивица.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.