Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА ИМАТЕ КРИЗУ ИДЕНТИТЕТА: Препознајте сигнале на време

У животу сваког човека постоје тренуци када он не проналази себе у ономе што ради или не зна тачно шта му је циљ. Када прођете кроз ову сензацију, препоручује се да идентификујете узроке, али и да пронађете решења да се осећате боље.

1697806319_1234.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кризом идентитета може бити прилично тешко управљати, јер може уздрмати ваше циљеве, вредности или приоритете из темеља.

Знакови да сте у кризи идентитета

Психолог Ерик Ериксон је извор овог концепта. Веровао је да људи пролазе кроз неколико "криза идентитета" како се развијају. Према Ериксону, криза је тренутак који вас приморава да се суочите са одређеном ситуацијом у свом животу у вези са вашим осећањем себе и вашим растом као личности.

1. Понављате исте обрасце

Када осетите да се ваш живот не мења, погледајте да ли доносите исте одлуке изнова и изнова. Покушајте да изађете из темпа којим сте ишли до сада и видите како се осећате.

2. Блиски људи у вама виде нешто друго

Људи око вас могу вам рећи да сте се променили, а онда је то знак да је у вама већ настао сукоб између онога ко вам је речено да будете и онога ко заправо јесте.

3. Речено вам је да не слушате

Емоције су заразне, тако да ће слушање и признавање емоција других резоновати вашим сопственим искуствима. Стога, несвесно, избегавате да их слушате.

4. У животу се водите само са "треба"

Ако приметите да сте у роботском режиму и радите само оно што "мора" да се уради, а не оно што "желите" да урадите, то значи да је у вама унутрашња борба.

5. Имате високу и необјашњиву анксиозност

Ваше ја покушава да се отргне од старих уверења, а на несвесном нивоу то би могло да изазове анксиозност.

6. Осећате се изгубљено

Осећај изгубљености може значити много различитих ствари, али ако се осећате као да немате појма ко сте или како да дефинишете свој осећај себе, време је да почнете да предузимате кораке да га пронађете.

7. Често себи постављате питања

Криза идентитета настаје када се стално питате "ко сам ја?" и осећате се несигурно и сада и у будућности.

8. Осећате се досадно или немирно

Ако више не уживате у стварима око којих сте били страствени, то би могао бити знак кризе идентитета. Покушајте да пронађете нови хоби који ће вам вратити радост и ентузијазам.

9. Имате потешкоћа да одговарате на питања о себи

Ако не можете да се представите неком другом, може доћи до осећаја конфузије, коју ћете морати да савладате како бисте се поново позиционирали на путу свог живота.

10. Стално се питате "У чему је поента?"

Сада говоримо о мотивацији која вас држи, шта вас ујутру буди. Када нестане, то значи да је време за промену.

Када је у питању управљање кризом идентитета, најважније је да дозволите себи да освесетите оно што осећате. Дајте име својим емоцијама. Разумевање и управљање њима је од суштинског значаја да бисте били потпуно искрени према себи.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas