· · Коментари: 0
МАЈКЕ

Знате ли зашто мајке плачу на венчањима своје деце? Није срећа у питању, а разлог је поражавајућ

Кажу да нико не уме да “забибери чорбу” као свекрва и ташта. Без разлога и повода, за тили час су у стању да направе пометњу, па чак и да створе раздор у браку своје ћерке или сина. Јер маме увек све најбоље знају и никад не греше.

Depositphotos_195714896_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Свекрва ће пронаћи снаји хиљаду мана, рећи ће јој да није добра домаћица, да није довољно спретна, педантна и економична, па ће разочарано констатовати да је њен син заслужио много бољу супругу.

Прочитајте још: Како су уместо бака "закон" постали ЈУТЈУБЕРИ? Ово су РАЗЛОЗИ због којих је дошло до кризе ауторитета код деце

Исто је и са таштом. Имала је другачије снове и планове за своју мезимицу а онда се појавио он, недостојан њене лепоте, памети, образовања, амбиција...

Добри свекар
Зашто свекар или таст нису на лошем гласу? Зато што су мајке више емотивно везане за децу и теже прихватају њихово одрастање и одвајање од родитеља, па покушавају и даље да имају увид у њихов живот.

Зато не чуди што су свекрве и таште на лошем гласу. Као да им је главна мисија да снајама и зетовима загорчају живот на сваком кораку. Зашто им се стално приписује негативна улога?

- Свака мајка жели добро свом детету а то значи да прижељкује и да изабере одговарајућег животног партнера - каже психотерапеут Зоран Миливојевић.

Она већ има дефинисану представу о томе како би потенцијални зет или снаја требало да изгледају и чиме да се баве, а када се појави кандидат често је незадовољна јер сматра да та особа није примерена за њено дете.

Требало би да улога супруга, а онда и оца, буде важнија од улоге сина.
Игра моћи
Проблеми настају када се појави конфликт између свекрве и снаје, јер тада улазе у “игру моћи”, ко има већи утицај на мушкарца који је истовремено и син и муж - каже Миливојевић.

У стварности родитељи имају дете док оно не напуни 18 година, а након тога одраслог сина или кћерку. Многи од њих, посебно мајке, то не прихватају и понашају се као да дете није довољно способно да доноси исправне одлуке за себе и желе да имају надзор над његовим животом.

Требало би да улога супруга, а вероватно и оца, буде важнија од улоге сина. Неким мамама је неприхватљиво да је њиховом сину, кога су родиле и биле му дуги низ година најважнија особа у животу, сада неко други битнији. Постоје “мамини синови” који у конфликтним ситуацијама стају на страну мајке, извршавају њену вољу без обзира на женину. Зато и не чуди да је “мешање родитеља” тако високо на листи разлога за развод бракова у Србији.

Север и југ
Ривалство је присутно у свим културама и народима. Али постоје битне разлике између северњачког менталитета где су људи на већој међусобној дистанци, у односу на јужњачки, ком и ми припадамо. Овде су људи приснији, а емотивне везе јаче, тако да су и емотивна одвајања тежа.

-  Један од разлога зашто мајке плачу на свадбама својих синова и кћери је то што их на неки начин губе, и што ће им у будућности неко други бити важнији од родитеља - напомиње Миливојевић.

Највећи проблем су добри синови који желе да буду и добри мужеви

Колико то може да утиче на брак?

- Супружници морају да уреде “границу” свог брака у односу на родитеље - саветује Миливојевић.

Муж треба да спречи маму и тату да се мешају, као што и супруга то треба да уради, како би брак био заштићен од њиховог утицаја. Проблем настаје када неко не жели да се определи и хоће да буде истовремено и добар син и добар муж, да се не меша у конфликт мајке и жене. Још је горе ако су у питању “мамини синови” и “мамине кћерке” јер они траже од партнера да се прилагоди њиховим родитељима. То, на дуже стазе, води ка разводу.

Прочитајте још: Тате, истраживање јасно показало шта највише утиче на блискији однос са дететом

- Такве конфликте често није могуће превазићи, јер да би се превазишли, потребно је да обе стране то желе, али обично су чврсто уверене да су у праву - закључује Миливојевић.

Зато је у већини случајева потребно успоставити дистанцу, често са прекидом контакта на дужи период, да би се после годину или две односи поново успоставили, али на другим основама.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.