Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири РЕЧЕНИЦЕ које МАНИПУЛАТОРИ користе када се играју са вашим ОСЕЋАЊИМА: Погледајте како треба да реагујете

Не дозволите да вам неко нарушава самопоуздање и да злоупотребљава ваше емоције

1665914471_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Први контакт са манипулатором не одаје ништа необично, они углавном делују брижно, шармантно, заводљиво, али временом када скину маску, особа схвата да се везала за манипулатора који се игра њеним емоцијама и већ дуже време нарушава самопоуздање.

Манипулатор користи разне технике и стратегије, а у комуникацији га можете препознати по токсичним фразама које користи, а које делују потпуно "наивно".

Ево које реченице можете чути од манипулатора када се игра вашим осећањима:

1. "Види шта си ме натерао/ла да урадим"

Ово је једна од кључних фраза које користи манипулатор. Он се претвара да не контролише своје поступке и жели на вас да пребаци одговорност за своје понашање. Манипулатор скоро никада неће признати своје грешке, а вешто користи тренутак да кривицу пребаци нас вас, што угрожава ваше самопоуздање, расуђивање и чини да се осећате лоше. Најлешће ову фразу користи како би контролисао друге људе.

Како да реагујете?

"Нисам те натерао да урадиш ништа." Останите при своме и дајте до знања манипулатору да нећете сносити одговорност за његове поступке, јер контролишете само себе. Не дозволите му да вас заведе и да вас окриви.

2. "Понашаш се ненормално"

Манипулатори желе да вам уђу у главу и натерају вас да мислите да не разумете о чему причате и шта радите. Када покушате да опишете постојећи проблем, манипулатор ће често говорити да сте у великој заблуди. Они покушавају да вас "направе лудим", оптужују вас да сте ирационални и бесмислени у својим речима и поступцима, што ће вас навести да се повучете и доведете у питање свој разум и логику.

Како реаговати?

Будите мирни и резервисани. Наравно, таква фраза може да вас узнемири, али не дозволите да вас изведе из такта. Јасно и мирно инсистирајте на свом ставу, не улазите у расправу са манипулатором и не доказујте му да сте ви у праву, јер ће вас ово само додатно узнемирати.

Прочитајте још: Како да препознате љубомору? Четири знака могу да укажу на то

3. " Увек претерујеш"

Манипулатори воле да користе ову фразу да вам покажу да су ваши проблеми измишљени и да су само плод ваше маште. Ако манипулатор жели да вас узнемири, он ће свакако изговорити ову фразу, инсистирајући да сте ви особа која стално драми и преувеличава проблеме. Тако покушавају да умање грешку коју су направили.

Како реаговати?

Ова конкретна фраза могла би бити почетак манипулативног чина званог "гаслигхтинг". Ако вам кажу да преувеличавате и превише размишљате, верујте својој интуицији . Одговорите манипулатору: "Ја потпуно здраво и рационално посматрам ситуацију. Зато ми је важно да причамо о овом проблему" Укључите манипулатора у решавање ваших проблема и могуће је да ћете видети како нестаје полако из вашег живота.

4. "Извини"

Већина људи осети олакшање када добију извињење и спремни су да опросте, али будите опрезни са манипулатором. Њему је "Извини" омиљена фраза, јер користи тактику ухвати-и-пусти. Манипулатор може говорити "извини" милион пута, али ако не мења своје лоше понашање, то је узалуд.

Како реаговати?

"Хвала на извињењу, али нисам спреман да се ппомиримо док не видим да се твоје понашање заиста променило.". Способност контроле сопствених граница је кључ контроле манипулатора. Научите да кажете "не", а уколико манипулатор одустане и не мења се, знајте да та особа, која вас повређује и доноси нелагодност уместо среће заправо није вредна ваше пажње.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas