Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦРВЕНЕ ЗАСТАВИЦЕ које указују на то да су ВРАТА ПАКЛА БЛИЗУ: Научите да кажете партнеру НЕ!

Да би веза успела и да бисте били срећни, морате да радите на њој а не да прихватате понашање које вам шкоди.

1698491207_123123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У свакој вези постављање граница је кључно за одржавање здравог односа. Некад може бити тешко рећи не свом партнеру, посебно ако се плашите да ћете изазвати сукоб или повредити његоваосећања. Међутим, постоје три врсте понашања која никада не би требало да толеришете или игноришете јер могу бити штетни за ваше ментално и емоционално благостање. Важно је да их препознате какве јесу - црвене заставице које не треба занемарити јер указују на то да је ескалација проблема близу.

Важност постављања граница у вези

Постављање граница је од суштинског значаја за здрав и срећан однос. Када их не постављате, дајете свом партнеру слободу да ради шта год жели, кад год жели, што отвара пут ка злоупотреби. Поред тога, без граница, може бити тешко да се изгради поверење и интимност у вези.

1. Вербално и емоционално злостављање

Вербално и емоционално злостављање може бити једнако штетно као и физичко и то никада не би требало да толеришете. Вербално злостављање може имати много облика - викање, вређање, омаловажавање. Емоционално злостављање може укључивати понашање као што су стална критика, манипулација и гаслајтинг.

Ако вас партнер вербално или емоционално злоставља, важно је да поставите јасне границе и саопштите своје потребе. Дајте му до знања да је овакво понашање неприхватљиво и да мора одмах да престане. Ако ваш партнер не жели или не може да промени своје понашање, можда је време да прекинете везу.

2. Контролисање и манипулативно понашање

Контролисање и манипулативно понашање је још један облик злостављања који може нанети велику штету вези. Ова врста понашања може укључивати ситуације да ваш партнер или партнерка надгледају сваки ваш покрет, изолују вас од пријатеља и породице те сам/а доносе све одлуке у вези.

Ако ваш партнер показује контролно или манипулативно понашање, важно је, погађате, да поставите јасне границе и саопштите своје потребе. Дајте до знања свом партнеру да је овакво понашање неприхватљиво и да га нећете толерисати. Ако ваш партнер не жели или не може да промени своје понашање, можда је време да прекинете везу.

3. Неверство и превара

Неверство и превара могу да буду невероватно болни и да нанесу велику штету вези. Било да се ради о једнократној афери или дуготрајном обрасцу таквог понашања, неверство и превара могу уништити поверење и интимност.

Ако је ваш партнер био неверан или је на други начин злоупотребио ваше поверење, важно је да поставите јасне границе и саопштите своје потребе. Реците свом партнеру да је такво понашање неприхватљиво и да се неће толерисати. Ако је ваш партнер вољан да ради на обнављању поверења и поправљању односа, можда је могуће наставити даље. Међутим, ако ваш партнер не жели или не може да промени своје понашање, можда је време да прекинете везу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas