· · Коментари: 0

Због ових свадбених традиција МЛАДЕ су биле приморане да кажу НЕ

Разне традиције постоје широм наше земље, али и света

1667981910_vencanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Припрема венчања један је од најлепших доггађаја у животу сваког пара, који планира заједничку будућност. Ипак, постоје и моменти када младе откажу венчање, а све због традиционалних догађаја, који за њих представљају озбиљан проблем.

Прочитајте још: Четири РЕЧЕНИЦЕ које МАНИПУЛАТОРИ користе када се играју са вашим ОСЕЋАЊИМА: Погледајте како треба да реагујете

Све осим белог

Веровали или не, ношење беле венчанице на дан венчања је релативно нова брачна традиција. Кроз историју, невесте су бирале да носе било коју хаљину ма које боје, за свој велики дан, посебно ако нису могле да приуште хаљину само за ту прилику. Тек када је краљица Викторија обукла белу чипкану хаљину за своје венчање са принцом Албертом 1840. године ношење беле венчане хаљине постало је међународни тренд.

У тону са деверушама

У давна времена деверуше су се намерно облачиле исто као и млада да би збуниле зле духове и потенцијалне љубоморне отмичаре младе.

Преношење невесте преко прага

Преношење невесте преко прага док младенци започињу заједнички живот увек обара безнадежне романтичаре с ногу – али порекло ове традиције је све само не дирљиво.

Овај обичај потиче из старог Рима, где су многи веровали да су прагови популарно место за зле духове да се прикаче за ноге и уђу у дом. Да би избегао било какве зле инциденте у брачној ноћи, младожења би пренео младу преко прага да јој се демони не би ухватили за ноге.

Чишћење за гостима

Већина младенаца може да смисли милион ствари које би радије урадили на дан венчања како би избегли чишћење за својим гостима – али у Немачкој сређивање може бити одличан начин за почетак брачног живота! Традиција позната као Полтерабенд (момачко вече) одржава се вече пре венчања. Посетиоци журке наизменично разбијају све, од керамичких плочица до тањира како би означили прекретницу у животу младожење.

Када се силно разбијање заврши, млада и младожења морају да почисте кућу заједно као симбол савладавања изазова у будућем браку. Немци такође верују да "Сцхербен донео Глуцк" или "крхотине доносе срећу" пару, пишу тхевинтагенеwс.цом.

Засути пиринчем

Пре широко распрострањене заблуде да пиринач може да убије птице, бацање пиринча на младенце била је популарна свадбена традиција. Пиринач је симбол среће и плодности и био је одличан начин да се млада и младожења пошаљу у брачни живот. Данас се многи људи одлучују да бацају латице цвећа, семе биљака и мехуриће као еколошки прихватљивије решење.

Ношење туђег доњег веша

Енглеске невесте су подстицане да носе доњи веш друге жене за свој велики дан. Све док је доњи веш припадао жени која се већ остварила као мајка, ова традиција је помагала новој невести да рађа децу.

Прочитајте још: Најједноставнији начин да ОКОНЧАТЕ брак: Адвокат објашњава све предности СПОРАЗУМНОГ развода

Шест пенија у твојој ципели

Сви знамо причу старих жена по којој млада мора носити "нешто старо, нешто ново, нешто позајмљено и нешто плаво" – али традицији какву познајемо недостаје веома важан комад: "шест пенија у ципели". У викторијанској Енглеској, многе невесте стављале су шест пенија у своје ципеле што је симболизовало и призивало богатство и срећу у будућем браку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.