· · Komentari: 0

Najjednostavniji način da OKONČATE brak: Advokat objašnjava sve prednosti SPORAZUMNOG razvoda

Advokat Saša Rajković je detaljno objasnio sve neodumice vezane za razvod braka

1665736730_divorce-g88a994014_1920.jpg
Foto: Pexels

Razvod braka može biti veoma stresan, međutim, advokat Saša Rajković objašnjava da je najbezbolniji način da sporazumni razvod. On ističe da je to najbolje rešenje za sve parove koji više ne žele da budu u bračnoj zajednici, kao i da se postupak najjednostavnije rešava kada nema zajedničke imovine i dece.

Prilikom sporazumnog razvoda prisustvo supružnika na ročištu nije obavezno, pa tako oni ukoliko su sprečeni da dođu, mogu dati punomoćje advokatu koji ih zastupa. 

- Od dokumentacije potrebno je da bračni drugovi pribave izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige rođenih za decu, ukoliko imaju zajedničku decu. Kasnije advokat može supružnicima napisati predlog za sporazumni razvod braka, naravno, ako mu pre toga oni precizno navedu šta su se dogovorili - kaže advokat Rajković.

Sporazum mogu sastaviti i sami, ali u tome im može pomoći i advokat ili jedinica lokalne samouprave.

Supružnici su u obavezi da plate dve takse koje iznose svaka po 2.650 dinara. Sud je zakonski obavezan da posle prijema predloga za sporazumni razvod braka zakaže ročište u roku od 15 dana.

Pročitajte još: Sin ispunio majci POSLEDNJU ŽELJU: Emotivni video koji je mnoge rasplakao (VIDEO)

Zajenička deca

Saša Rajković ističe da se supružnici moraju dogovoriti oko toga da li će starateljstvo biti zajedničko ili samostalno.

Ukoliko odluče da jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo, potrebno je da sastave sporazum o poveravanju zajedničkog deteta jednom roditelju. Takođe, moraju napraviti sporazum o visini doprinosa izdržavanja za dete koje plaća roditelj sa kojim dete ne živi, kao i sporazum o načinu održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem, sa kojim ne živi.

Zajednička imovina

Advokat Rajković naglašava da postoji razlika između posebne i zajedničke imovine.

- Posebnu imovinu čini sva ona imovina koju su supružnici uneli u brak, kao i ona imovina koju su stekli poklonom ili nasleđem. Imovina stečena u braku je zajednička imovina, uz određene izuzetke - ističe Rajković u jutarnjem programu Happy televizije.

Foto: Printskrin/ JuTjub - Jutarnji Program TV Happu
BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.