Oglas
· · Komentari: 0

7 kulinarskih trikova za ukusno pečeno meso: Evo zbog čega je važno da bude sobne temperature i da se posoli unapred

Mali trikovi profesionalnih kuvara

1737632786_shutterstock_1512917279.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kulinarski savet i trik koji će vam pomoći da meso uvek bude savršeno pečeno je nešto što ćete često da primenjujete, naročito ako ste nekada bili u situaciji da jedete meso koje je bilo nedovoljno pečeno ili loše spremljeno.

1. Meso sobne temperature

Kada meso direktno iz frižidera stavite na toplotu, spoljašnji sloj će se brže ispeći dok će unutrašnjost ostati hladna i nedovoljno termički obrađena.

Izvadite meso iz frižidera 30-60 minuta pre pripreme, u zavisnosti od veličine. Na primer, odrezak treba 30 minuta, dok veći komadi poput pilećeg fileta ili svinjske pečenice mogu stajati sat vremena.

2. Osušite meso pre pečenja

Vlažna površina mesa stvara paru pri pečenju, što sprečava formiranje hrskave korice. Koristite papirne ubruse kako biste dobro osušili meso sa svih strana pre dodavanja začina ili stavljanja na tiganj.

3. Posolite meso unapred

So čini meso sočnijim i ukusnijim. Zato, šosolite meso najmanje 30 minuta pre termičke obrade, a još bolje nekoliko sati unapred (posebno za velike komade). Koristite krupnu morsku so za najbolje rezultate.

4. Koristite odgovarajuću temperaturu

Previsoka temperatura može da pregori spoljašnji deo mesa pre nego što se unutrašnjost ispeče, dok preniska neće dati dobru koricu.
Zbog toga uvek ugrejte tiganj pre dodavanja mesa, ali ne previše – ulje treba da „zasvetluca,” ali ne i da dimi.
Pečenje u rerni na srednjoj temperaturi (180-200°C) uz završno kratko pečenje na višoj temperaturi (220°C) daje hrskavu koricu.

5. Nemojte pretrpavati tiganj ili pleh

Ako je tiganj prepun, meso će se kuvati umesto da se peče, jer nema dovoljno prostora za isparavanje vlage. Uvek ostavite prostor između komada mesa i pecite u više tura ako je potrebno.

6. Pustite meso da „odmori”

Tokom pečenja, sokovi unutar mesa se koncentrišu u sredini. Odmaranjem im dajete vremena da se ravnomerno rasporede. Nakon pečenja, prekrijte meso aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta pre sečenja.

7. Dodajte masnoću za bolji ukus

Masnoća, poput putera ili ulja s ukusom (npr. maslinovo ulje s belim lukom), pomaže da meso postane još ukusnije i hrskavije. Na kraju pečenja, premažite meso tankim slojem rastopljenog putera ili kapnite malo maslinovog ulja.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas