Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 кулинарских трикова за укусно печено месо: Ево због чега је важно да буде собне температуре и да се посоли унапред

Мали трикови професионалних кувара

1737632786_shutterstock_1512917279.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кулинарски савет и трик који ће вам помоћи да месо увек буде савршено печено је нешто што ћете често да примењујете, нарочито ако сте некада били у ситуацији да једете месо које је било недовољно печено или лоше спремљено.

1. Месо собне температуре

Када месо директно из фрижидера ставите на топлоту, спољашњи слој ће се брже испећи док ће унутрашњост остати хладна и недовољно термички обрађена.

Извадите месо из фрижидера 30-60 минута пре припреме, у зависности од величине. На пример, одрезак треба 30 минута, док већи комади попут пилећег филета или свињске печенице могу стајати сат времена.

2. Осушите месо пре печења

Влажна површина меса ствара пару при печењу, што спречава формирање хрскаве корице. Користите папирне убрусе како бисте добро осушили месо са свих страна пре додавања зачина или стављања на тигањ.

3. Посолите месо унапред

Со чини месо сочнијим и укуснијим. Зато, шосолите месо најмање 30 минута пре термичке обраде, а још боље неколико сати унапред (посебно за велике комаде). Користите крупну морску со за најбоље резултате.

4. Користите одговарајућу температуру

Превисока температура може да прегори спољашњи део меса пре него што се унутрашњост испече, док прениска неће дати добру корицу.
Због тога увек угрејте тигањ пре додавања меса, али не превише – уље треба да „засветлуца,” али не и да дими.
Печење у рерни на средњој температури (180-200°Ц) уз завршно кратко печење на вишој температури (220°Ц) даје хрскаву корицу.

5. Немојте претрпавати тигањ или плех

Ако је тигањ препун, месо ће се кувати уместо да се пече, јер нема довољно простора за испаравање влаге. Увек оставите простор између комада меса и пеците у више тура ако је потребно.

6. Пустите месо да „одмори”

Током печења, сокови унутар меса се концентришу у средини. Одмарањем им дајете времена да се равномерно распореде. Након печења, прекријте месо алуминијумском фолијом и оставите да одстоји 5-10 минута пре сечења.

7. Додајте масноћу за бољи укус

Масноћа, попут путера или уља с укусом (нпр. маслиново уље с белим луком), помаже да месо постане још укусније и хрскавије. На крају печења, премажите месо танким слојем растопљеног путера или капните мало маслиновог уља.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas