Мали трикови професионалних кувара
Кулинарски савет и трик који ће вам помоћи да месо увек буде савршено печено је нешто што ћете често да примењујете, нарочито ако сте некада били у ситуацији да једете месо које је било недовољно печено или лоше спремљено.
1. Месо собне температуре
Када месо директно из фрижидера ставите на топлоту, спољашњи слој ће се брже испећи док ће унутрашњост остати хладна и недовољно термички обрађена.
Извадите месо из фрижидера 30-60 минута пре припреме, у зависности од величине. На пример, одрезак треба 30 минута, док већи комади попут пилећег филета или свињске печенице могу стајати сат времена.
2. Осушите месо пре печења
Влажна површина меса ствара пару при печењу, што спречава формирање хрскаве корице. Користите папирне убрусе како бисте добро осушили месо са свих страна пре додавања зачина или стављања на тигањ.
3. Посолите месо унапред
Со чини месо сочнијим и укуснијим. Зато, шосолите месо најмање 30 минута пре термичке обраде, а још боље неколико сати унапред (посебно за велике комаде). Користите крупну морску со за најбоље резултате.
4. Користите одговарајућу температуру
Превисока температура може да прегори спољашњи део меса пре него што се унутрашњост испече, док прениска неће дати добру корицу.
Због тога увек угрејте тигањ пре додавања меса, али не превише – уље треба да „засветлуца,” али не и да дими.
Печење у рерни на средњој температури (180-200°Ц) уз завршно кратко печење на вишој температури (220°Ц) даје хрскаву корицу.
5. Немојте претрпавати тигањ или плех
Ако је тигањ препун, месо ће се кувати уместо да се пече, јер нема довољно простора за испаравање влаге. Увек оставите простор између комада меса и пеците у више тура ако је потребно.
6. Пустите месо да „одмори”
Током печења, сокови унутар меса се концентришу у средини. Одмарањем им дајете времена да се равномерно распореде. Након печења, прекријте месо алуминијумском фолијом и оставите да одстоји 5-10 минута пре сечења.
7. Додајте масноћу за бољи укус
Масноћа, попут путера или уља с укусом (нпр. маслиново уље с белим луком), помаже да месо постане још укусније и хрскавије. На крају печења, премажите месо танким слојем растопљеног путера или капните мало маслиновог уља.
(Ствар укуса)