Oglas
· · Komentari: 0
trajanje

Da li otvoreno vino ima rok trajanja? Ovoliko može da stoji

Vino kao i drugi proizvodi ima ograničen rok trajanja.

1645804315_wines-ga0b0e9713_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Otvorili ste vino, a popili jednu čašu? Da li ostatak možete jednostavno da odližote i sipate sledećom prilikom?

Treba imati na umu da jednom kada se otvori vino ima rok trajanja. Sada je izloženo vazduhu i počinje da oksidira.

U tehničkom smislu to znači da se acetaldehid pretvara u sirćetnu kiselinu, koja zapravo pretvara vino u sirće.

Ovaj proces se zapravo ne događa preko noći, ali i ne postoji baš čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca vina.

Pročitajte još: Pravilno pranje DRVENOG PRIBORA: Pravimo grešku koja dovodi do stvaranja bakterija

Na to će uticati nekoliko činjenica, poput količine koja je ostala u boci, koliko je vino uopšte bilo staro pre nego što ste ga otvorili i koliko je u njemu sumpora. Ona prirodna, bez sumpora, kvare se brže. Edmondson, vlasnica vinarije kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino 24 sata ili barem do 48 sati od otvaranja. 

 Važno je i da ga pravilno čuvate, odnosno da je zavtvoreno čepom, prenosi Southern Living.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas