Oglas
· · Komentari: 0
hrana

Kako da pravilno čuvamo PIRINAČ? Većina pravi važnu grešku

Pirinač se lako kvari ukoliko se ne čuva pravilno.

1631711751_Depositphotos_121889812_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Pirinač je često nezaobilazna naminica u mnogim jelima, prilagodljiv je i možete da ga napravite na različite načine, ali da li ste se zapitali da li može da se pokvari?

Ukoliko se ne skladišti pravilno pirinač može da razvije buđ i postane "skladište" insektima. Beli pirinač ima relativno duži rok trajanja od smeđeg. To je zato što smeđi pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok beli pirinač može lako da izdrži 3-4 godine, smeđi pirinač neće moći da traje duže od 8 meseci.

Najlakši način da sprečite kvarenje pirinča je držanje u hermetički zatvorenoj posudi. Odlučite se za staklenu ili bolju plastičnu posudu. Ovo će da spreči vlagu i održaće pirinač.

Pročitajte još: Važno je razlikovati "rok upotrebe" i "najbolje upotrebiti do": Koju hranu smemo da jedemo nakon isteka ROKA?

Drugi način pirinča je njihovo zamrzavanje.

Kako prepoznati pokvareni pirinač?

Pirinač je skrobna namirnica i bakterije tu vole da se razmnožavaju. Lako se kvari ako se ne skladišti pravilno. Ako počne da se suši, razvije buđ, promeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primetite bube odmah treba da ga bacite. Kuvanje ovog pirinča povećava šanse za trovanje hranom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas