· · Komentara: 0
SAVET

Važno je razlikovati "rok upotrebe" i "najbolje upotrebiti do": Koju hranu smemo da jedemo nakon isteka ROKA?

Postoji hrana koja je dobra za konzumiranje i nakon isteka roka upotrebe, ali važno je znati pravilno pročitati šta piše na ambalaži.

1631607009_cookies-1383311_1920.jpg
foto: Piksabej

Uglavnom namirnice kojima je istekao rok upotrebe završe u kanti za smeće, što i nije loša navika, jer trovanja hranom mogu biti jako opasna. Međutim, neke od namirnica kojima je rok prošao mogu biti i dalje upotrebljive, i to bezbedno, bez straha od mogućeg trovanja.

Ono što je važno znati jeste razlika između natpisa na ambalažama kao što su: “rok uporebe” i “najbolje upotrebiti do”.

Pročitajte još: Produžite im ROK TRAJANJA: Kako se pravilno čuvaju KUVANA JAJA u frižideru?

Naime, “rok upotrebe” znači da je opasno jesti proizvod nakon navedenog datuma, dok “najbolje upotrebiti do” znači da je hrana nakon toga još neko vreme jestiva.

Namirnice koje možemo jesti nakon isteka roka

Hrana koja spada u kategoriju "najbolje upotrebiti do" su keksići i žitarice, namirnice koje su mnogo slane i fermentisane, kao i one sa velikom količinom šećera.

Iako keks nakon napisanog datuma na ambalaži može postati mekši, njegova konzumacija i nakon roka biće bezopasna. Isto važi i za određene žitarice. Zahvaljujući suvoći koju keks poseduje, zdravlje neće biti ugroženo ako se jede nakon isteka roka.

Pročitajte još: Jednostavan trik kako da proverite da li su SODA BIKARBONA i PRAŠAK ZA PECIVO ispravni

Vrlo slane namirnice po pravilu ne mogu tako lako da se pokvare zbog soli, koja ih štiti. Isto važi i za fermentisane namirnice. Najbolji primer za to su kiseli krastavčići, koje možete jesti dugo nakon isteklog roka.

Takođe, velika količina šećera je vrlo delotvorna metoda očuvanja hrane, pa su slatki namazi poput džemova ili meda sigurni i nakon isteka datuma ispisanog na tegli.

foto: Piksabej

I neke namirnice životinjskog porekla mogu biti jestive nakon isteka roka

Tvrdi sir možete jesti čak i ako se pojavila plesan spolja. Samo ga dobro properite i očistite od plesni. Unutrašnjost sira će ostati zdrava i jestiva. Isti princip važi i za hleb.

Što se jaja tiče, ona se nakon isteka roka još uvek mogu koristiti u kolačima, ili kao tvrdo kuvana u salatama. Ipak, nakon isteka datuma uporebe, jaja ne treba jesti pržena ili meko kuvana.

Takođe, od mleka koje se ukiselilo slobodno možete spremiti palačinke ili proju, jer će termička obrada mleka ubiti sve štetne bakterije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.