· · Komentari: 0
SAVETI

Ove namirnice nikako ne smete da zagrevate u mikrotalasnoj

Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije.

1638442350_mikrotalesna.jpg
Foto: depositphotos

Ovaj izum nastao je 1940-ih godina, a mikrotalasna jedan je od najvažnijih kućnih uređaja u svakom domaćinstvu. Iako je namenjena za podgrevanje hrane i brzinsko kuvanje, postoji određena hrana koju nikada ne bi trebalo da zagrevate u njoj.

Kuvana jaja

Kada zagrevate kuvana jaja u mikrotalasnoj, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrotalasnoj ili tokom prvog zagriza. 

Pročitajte još: Trik koji će vas oduševiti: Oljuštite i isecite beli luk za DESET sekundi u samo dva poteza (VIDEO)

Šargarepa

Iako se šargarepa može kuvati i zagrevati u mikrotalasnoj, sirova šargarepa, pogotovo ona s korom, može da bude potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu da uzrokuju iskre u mikrotalasnoj. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno da ošteti vašu mikrotalasnu.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrevanja je na roštilju ili ploči šporeta.

Čili papričica

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj, počinje da isparava i može da se zapali! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrotalasne mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno skuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je da meso kuvate temeljno, na direktnoj vatri, u tiganju, na roštilju ili pećnici.

Pročitajte još: Vrhunski kuvari otkrivaju zbog čega u smesu za PALAČINKE treba dodati malo PIVA

Paradajz i sos od paradajza

Poput kuvanih jaja, paradajz može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrotalasnoj. Zbog sadržaja tečnosti u sosu od svežeg paradajza i testenine, akumulacija pritiska uzrokuje da se stvaraju mehurići koji iskaču iz tečnosti, ostavljajući mikrotalasnu prekrivenu crvenim mrljama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.