Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ове намирнице никако не смете да загревате у микроталасној

Када кувате комад сирове пилетине у микроталасној, шансе за равномерно и темељно кување врло су мале, што чини потенцијалну опасност од бактеријске контаминације.

1638442350_mikrotalesna.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Овај изум настао је 1940-их година, а микроталасна један је од најважнијих кућних уређаја у сваком домаћинству. Иако је намењена за подгревање хране и брзинско кување, постоји одређена храна коју никада не би требало да загревате у њој.

Кувана јаја

Када загревате кувана јаја у микроталасној, пара се накупља из молекула воде узрокујући повишење притиска. Будући да јаја имају танку опну и љуску, нису у стању да издрже сав тај притисак, што може довести до експлозије самог јаја у микроталасној или током првог загриза. 

Прочитајте још: Трик који ће вас одушевити: Ољуштите и исеците бели лук за ДЕСЕТ секунди у само два потеза (ВИДЕО)

Шаргарепа

Иако се шаргарепа може кувати и загревати у микроталасној, сирова шаргарепа, поготово она с кором, може да буде потенцијално опасна. Ако се не опере правилно и има остатака нечистоће, минерали из тла могу да узрокују искре у микроталасној. Ако се непрекидно догађа, то може озбиљно да оштети вашу микроталасну.

Прерађено месо

За почетак, прерађено месо није најздравија храна јер садржи велике количине соли, адитива, хемикалија и конзерванса. Када томе још додате микроталасно зрачење, ниво холестерола може се повећати, што може довести до проблема са срцем. Најсигурнији начин загревања је на роштиљу или плочи шпорета.

Чили папричица

Чили паприка, посебно она јако љута, садржи висок ниво капсаицина, који може бити прилично запаљив. Кад је капсаицин изложен електромагнетним таласима у микроталасној, почиње да испарава и може да се запали! Ватра и дим који ће се испуштати из микроталасне могу изазвати иритацију коже и пецкање.

Пилетина

Пилетина је главни кривац за ширење салмонеле, поготово када није правилно скувана! Када кувате комад сирове пилетине у микроталасној, шансе за равномерно и темељно кување врло су мале, што чини потенцијалну опасност од бактеријске контаминације. Исто се може рећи и за остале комаде сировог меса. Најбоље је да месо кувате темељно, на директној ватри, у тигању, на роштиљу или пећници.

Прочитајте још: Врхунски кувари откривају због чега у смесу за ПАЛАЧИНКЕ треба додати мало ПИВА

Парадајз и сос од парадајза

Попут куваних јаја, парадајз може проузроковати велики неред када проводи превише времена у микроталасној. Због садржаја течности у сосу од свежег парадајза и тестенине, акумулација притиска узрокује да се стварају мехурићи који искачу из течности, остављајући микроталасну прекривену црвеним мрљама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas