· · Komentari: 0

Zašto i kada dekantiramo VINA? Ovo su koraci kako da to uradite pravilno!

Možda nisu svi upoznati sa dekanterom ili zašto biste ga koristili. Kratak odgovor je da dodavanje malo vazduha može napraviti upečatljivu razliku u ukusu vašeg vina

1653119173_isabel-perez-_3d630XL-NQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplaš

Dekantiranje vina je umetnost laganog sipanja vina iz originalne boce u staklenu posudu ili dekanter. Mi to nazivamo „umetnošću“ jer to treba da uradite bez ometanja sedimenta na dnu — što je lakše reći nego učiniti. Dekanteri često imaju vrat koji se lako sipa i dolaze u svim oblicima i veličinama.

Pročitajte još: Kako odabrati najbolje VINO ZA KUVANJE? Tajna je u tome da kupujete vino sa ovim karakteristikama

Važno je napomenuti da dekanter nije isto što i bokal. Iako će obe posude za vino impresionirati vaše goste, one imaju različite namene. Stakleni dekanteri su dizajnirani da olakšaju proces aeracije. Bokali su jednostavno namenjene za bolju prezentaciju i lakoću posluživanja vašeg vina.

Zašto se vina dekantiraju?

Dekantiranje ima brojne prednosti, uključujući odvajanje sedimenta od tečnosti. Ovo je posebno korisno za crvena vina, koja imaju najviše taloga. Dekantiranje takođe poboljšava ukus vina izlažući ga svežem vazduhu i omogućavajući mu da diše. Vina provode dosta vremena u boci bez izlaganja kiseoniku. Aeracija proširuje sve uspavane arome i ukuse u vašem vinu tako što oslobađa nagomilane gasove i omekšava tanine. Ali imajte na umu da previše kiseonika može uništiti dobro vino. Uvek morate ograničiti izlaganje ostataka vazduhu i držati ga na hladnom.

Kako pravilno dekantirati svoja vina

Pretakanje vina, iako nije teško, zahteva malo vremena i strpljenja. Da biste bili sigurni da to radite ispravno, pratite ovaj vodič: Počnite tako što ćete flašu ostaviti uspravno najmanje 24 sata pre dekantiranja, posebno ako svoja vina skladištite horizontalno. Uverite se da se sav sediment slegne na dno boce pre nego što je otvorite.
Otvorite bocu. Polako nagnite bocu prema dekanteru. Uvek držite dno boce nisko da talog ne bi stigao do vrata i izbegavajte ometanje sedimenta i mućkanje. Sipajte vino u dekanter polako ali postojano. Ako talog počne da dolazi do vrha, prestanite da sipate i nagnite bocu uspravno da se ponovo slegne.

Vino možete dekantirati nekoliko sati pre nego što planirate da ga popijete. Međutim, imajte na umu da svako vino ima različita vremena dekantiranja. Iako postoji mali rizik da vaše vino oksidira, vodite računa da ga ne držite satima u dekanteru pre konzumiranja.

Koliko dugo treba da dekantirate svoja vina?

Kao što je ranije rečeno, crvene berbe bi mogle imati bolji ukus ako se otarasite njihovog taloga, dok bi mlađa vina mogla imati koristi od toga da se malo izglade pre nego što dođu do vaših nepca. Međutim, morate tačno da znate koliko dugo da provetrite svoja vina za optimalne rezultate.

Crvena vina

Crvenim vinima može biti potrebno između 20 minuta i dva sata da dostignu svoj puni potencijal prilikom dekantiranja. Laganim crvenim vinima će biti potrebno samo 20 do 30 minuta. 

Bela i roze vina

Većina belih vina i rozea zapravo ne treba da se dekantiraju. Ali, ako se vaše vino smanji u aromi, dekantiranje će pomoći. Ako vaše vino miriše čudno kada ga otvorite, to je verovatno zbog redukcije. Ovo je uobičajena pojava kada su aromatična jedinjenja predugo ostala bez kiseonika.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.