· · Komentari: 0

Kako odabrati najbolje VINO ZA KUVANJE? Tajna je u tome da kupujete vino sa ovim karakteristikama

Kada je u pitanju vino za kuvanje, obično koristimo ono što imamo u frižideru. Međutim, ako nemate ostatke i idete ciljano kupiti vino, ovo je kratak vodič kako da izaberete pravo

1652721718_wine-g04ff7b1c2_640.jpg
Foto: Piksabej

Ne treba da posežete za najskupljim vinom, ali ne treba ni za onim za kuvanje. Za iskusnog kuvara, kuvanje sa vinom je samo jedna od mnogih tajni za poboljšanje ukusa vašeg jela. Iako je nedovoljno iskorišćeno u kuvanju, dodavanje malo vina vašoj večeri - može podići vaš obrok na viši nivo.

Pročitajte još: Da li znate čemu služi rupa na drškama od šerpi? Ovo saznanje će vam olakšati kuvanje (FOTO)

Međutim, kako odabrati pravo vino za kuvanje? 

Postoji jedna stvar koju treba da razumete a to je šta se dešava kada kuvate sa vinom. Dodavanje vina (obično 10 do 16% alkohola po zapremini) u vruć tiganj će izazvati transformaciju vina. Alkohol će pregoreti, ostavljajući jelo prelepog ukusa, ali ništa od pića. To znači da je bezbedno za sve, uključujući decu i odrasle koji ne piju. Preostalo vino koje je ostalo u vašem jelu je moćan izvor ukusa jer vino pojačava prirodnu suštinu vašeg jela, a da je ne nađača.

Vino za kuvanje naspram vina za piće

Kada birate flašu vina koje ćete upotrebiti za kuvanje, prvo odbacite svoje unapred stvorene ideje o tome šta vino čini odličnim. Većina njih se zasniva na vašem iskustvu o ispijanju vina, a kada je u pitanju kuvanje, sagorećete većinu onoga što može da razlikuje skupu flašu od jeftinije. Međutim, zbegavajte vina sa oznakom „Vino za kuvanje“ jer će loš kvalitet umanjiti ukus vašeg jela.

Da li vam je pola flaše belog vina ostalo od večere pre dve noći? U tom slučaju slobodno ga iskoristite umesto da ga sipate u prospete. Ponekad kuvanje podrazumeva korišćenje onoga što imate da biste napravili ukusno jelo.

Idealno suvo belo vino za kuvanje

Da biste izabrali pravu flašu, izaberite hrskavo, suvo belo vino. Postoji bezbroj sjajnih izbora, ali najviše se preporučuje sivi pino ili sovinjon blan. Ova svetlija vina će istaći ukus vašeg jela bez da ga preplave. Izbegavajte robusna i hrastova bela vina poput šardonea. Jednom kada je hrana kuvana, uticaj hrasta može izazvati gorak ukus vašeg jela.

Ukoliko vam se osladi kuvanje vinom, možete kupiti i vina do 5 litara u kutiji, koja mogu da stoje u frižideru do 2 nedelje. Ona imaju malu točilicu, ne morate ih otvarati zato duže i traju. Ta vina možete koristiti kako za kuvanje tako i za konzumaciju. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.