Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Jedina se tako zvala u vizantijskoj dinastiji, a presudilo je 12 sveća: Otkrivena tajna imena srpske kraljice

Srpska kraljica Simonida, supruga kralja Milutina, jedina je u vizantijskoj dinastiji Paleologa, od koje potiče, nosila to ime.

1618406118_kraljica-Simonida.JPG
Foto: Wikipedia
Oglas

Ona je ime dobila na neobičan način, po svetom Petru, čije je prvobitno ime bilo Simon, a o tome koje ime će da ponese odlučilo je 12 sveća.

Simonida je bila četvrto po redu dete rođeno u braku romejskog cara Andronika II Paleologa i njegove druge žene Irine (Jolante) od Monferata, piše Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija. Carski par je pre Simonide dobio trojicu sinova: Jovana, Vartolomeja i Teodora.

Pročitajte još: „Jovane, zar ne želiš da se srpska TROBOJKA prva zavijori na Marsu?“ Tesla je pre 128 godina tajno došao u Srbiju sa ZADATKOM

Kako je Vartolomej umro vrlo mlad, u vladarskoj porodici je zavladao veliki strah da će ista sudbina zadesiti žensko dete rođeno 1293/1294. godine.

- Prema pisanju romejskog istoričara Georgija Pahimera, tada je jedna iskusna i časna žena dala savet kako da se novorođenčad spasavaju od smrti. U odaji gde boravi tek rođeno dete trebalo je postaviti slike 12 apostola, a ispred svake slike po sveću jednake dužine i težine. Sveće je trebalo upaliti u isto vreme, sveštenici je trebalo pojući da se mole za novorođenče i trebalo je sačekati koja će se sveća poslednja ugasiti. Dete je trebalo nazvati po apostolu ispred kojeg se ugasila poslednja sveća - piše na stranici Srpska srednjovekovna istorije.

U ovom slučaju poslednja je izgorela sveća ispred slike apostola Petra-Simona i devojčica je dobila ime Simonida.

- Zanimljivo je da je od 32.000 ličnosti iz doba dinastije Paleolog posvedočenih u pisanim izvorima, samo Andronikova i Irinina ćerka nosila ime Simonida - napisano je u postu.

Simonida se udala za kralja Milutina 1299. godine. U braku u kojem nisu imali dece bili su sve do Milutinove smrti 1321. godine, nakon čega se Simonida vraća u Carigrad, gde se zamonašila.

Pročitajte još: "Titanik" je tonuo, a u čamcu broj 15 bio je SRBIN. Spasila ga je kapa!

- Kada je 1324. godine Milutin proglašen za sveca, Simonida je poslala zlatno kandilo za njegov grob u Manastiru Banjskoj. U noći između 12. i 13. februara 1332. godine prisustvovala je upokojenju svoga oca Andronika (monaha Antonija), nekadašnjeg romejskog cara. Smatra se da je preminula nakon 1345. godine - navodi stranica Srpska srednjovekovna istorija.

Prema poznatim istorijskim izvorima, brak Simonide, koja je imala samo pet ili šest godina, i srpskog kralja Milutina, ugovoren je kako bi se uspostavio mir između Srbije i Vizantije.

Pregovori o braku počeli su posle srpskih vojnih pobeda, a samo dve ženske osobe iz dinastije Paleologa bile su neudate, Andronikova sestra Evdokija i ćerka Simonida.

Kako je Evdokija bila u žalosti za preminulim suprugom, trapezuntskim carem Jovanom Drugim Velikim Komninom, prema vizantijskim običajima, odbila je ponovnu udaju.

Pročitajte još: Dečija knjiga o Marku Kraljeviću predvidela KORONU, a prevedena je i na kineski jezik

Tako je samo Simonida, iako devojčica, preostala za udaju za srpskog kralja, koji je bio četiri godine stariji od Simonidinog oca, a svojih pet brakova sklapao je vođen političkim razlozima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas