Oglas
· · Komentari: 0
ŠOK!

BIZARNO OTKRIĆE! Praviće se sladoled od PLASTIČNOG OTPADA: Uz pomoć bakterije ešerihije koli, naučnici kiselinu pretvaraju u vanilin! (VIDEO)

U budućnosti će se vaš sladoled od vanile praviti od plastičnih boca.

1624347667_pjimage--5-.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Naučnici su pronašli način da plastični otpad pretvore u aromu vanile pomoću genetski modifikovanih bakterija, prema novoj studiji.

Vanilin, jedinjenje koje nosi većinu mirisa i ukusa vanile, može se prirodno ekstrahovati iz zrna vanile ili napraviti sintetički. Oko 85% vanilina trenutno se pravi od hemikalija uzetih iz fosilnih goriva.

Zagrejali su posudu s kiselinom i mikrobima, nakon čega se 79 odsto kiseline pretvorilo u vanilin.
Kako rešiti problem plastike?
Istaživanja su pokazala da su plastične flaše drugi najveći zagađivač okeana, odmah nakon plastičnih kesa. Naučnici su slučajno stvorili, 2018. godine, mutantski enzim koji razlaže plastične boce, a zatim i superenzim koji te boce razlaže još brže.

Primena vanilina u prehrambenoj industiji

Vanilin se nalazi u širokoj paleti prehrambenih, kozmetičkih, farmaceutskih proizvoda, proizvoda za čišćenje i herbicida, a potražnja „brzo raste“, napisali su autori u studiji. U 2018. godini globalna potražnja za vanilinom iznosila je oko 40.800 tona, a očekuje porast potražnje na 65.000 tona do 2025. godine, navodi se u studiji objavljenoj 10. juna u časopisu Green Chemistry.

Potražnja za vanilinom

Potražnja za vanilinom „daleko premašuje“ ponudu zrna vanile, pa su naučnici pribegli sintetičkoj proizvodnji vanilina. U novoj studiji, istraživači su koristili novu metodu za pretvaranje plastičnog otpada u vanilin, kao način za snabdevanje vanilinom i smanjenje zagađenja.

Pročitajte još: Hiljade devojaka ljubi njegov grob, a neke su otišle toliko daleko da glume seksualne odnose sa statuom! (FOTO/VIDEO)

Rešenje velikog svetskog problema! 

Studije su pokazale kako se mogu razložiti plastične boce izrađene od polietilen tereftalata (PET) da bi dobili tereftalinsku kiselinu. U novoj studiji, dva istraživača sa Univerziteta u Edinburgu u Škotskoj uspeli su da genetskim inženjeringom tereftalisnu kiselinu pretvore u vanilin, pomoću genetski modifikovane bakterije ešerihije koli. 

Pomoću bakterije ešerihije koli, naučnici su uspeli da oko 79 % tereftalinske pretvore u vanilin.

Ekološka kriza

Hemijski sastav
Tereftalinska kiselina i vanilin imaju vrlo sličan hemijski sastav i modifikovane bakterije treba samo da unesu manje promene u hemijskoj strukturi. Istraživači su svoje genetski modifikovane bakterije pomešali sa tereftalinskom kiselinom i držali ih na 37 stepeni Celzijusa, nakon čega se oko 79% tereftalinske kiseline pretvorilo u vanilin.

„Globalna kriza plastičnog otpada sada je prepoznata kao jedno od najhitnijih ekoloških pitanja s kojima se suočava naša planeta“, napisali su autori u studiji. Oko 1 milion plastičnih boca se proda svakog minuta širom sveta, a samo 14% se reciklira". 

Plastika koja se reciklira može se pretvoriti samo u vlakna za odeću ili tepihe.

Pročitajte još: "Otkrio sam da mi je sin u stvari ujak!": Neverovatna ispovest muškarca od koje će vas zaboleti glava! (VIDEO)

„Naš rad osporava percepciju plastike kao problematičnog otpada i umesto toga pokazuje njenu upotrebu kao novog resursa ugljenika od kojeg se mogu proizvoditi proizvodi visoke vrednosti“, izjavio je koautor Stefan Volas, viši predavač biotehnologije na Univerzitetu u Edinburgu.

Sada se autori studije nadaju da će dalje poboljšati bakterije kako bi mogle da pretvore još više tereftalinske kiseline u vanilin.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas