· · Komentari: 0
LJUBAV

Volelo se dvoje mladih, a onda su skočili u Moravicu! Evo priče

Sokobanja će uskoro dobiti spomenik večnoj ljubavi srpskom Romeu i Juliji i to na predlog srednjoškolki!

1606406502_juliet-2351208_1280.jpg
Foto: Piksabej

Nevena Mihajlović, Anđela Mitić i Andrijana Živković smatraju da Sokobanja treba da dobije spomenik velikoj i tragičnoj ljubavi Lepterije i Župana, a to će se uskoro i dogoditi. Ovo ne bi bilo zanimljivo da njih tri nisu učenicu druge godine srednje škole "Branislav Nušić".

Pročitajte još: MANEMI BORAT: Kazahstan je odlučio da izvuče KORIST od BORATA i ODLIČNO im ide!

Srpski Romeo i Julija
Do danas se proplanak naziva Lepterija, a vir Župan.

Reč je o legendi prema koja se odigrava u blizini Sokobanje. Gospodar Sokograda je imao prelepu kćer Lepteriju u koju se zaljubio Župan, sin gospodara Vrmdžanskog grada. Ovaj grad se nalazi na obroncima Rtnja blizu sela Vrmdža, 10 kilometara od Sokobanje. Nastao je u doba cara Justinijana, a sagrađen je kao logor koji je branio popločani Carski put.

Lepteriju su ubili, a Župan je skočio u vir!

Bila je to velika ljubav između Lepterije i Župana, ali pošto su im očevi stalno ratovali, ta ljubav nije mogla da bude krunisana brakom. Jedne večeri ovaj zaljubljeni par odluči da pobegne. Župan je sa družinom stigao pod zidine Sokograda, Lepterija se iskrala i pobegla. Otac je poslao poteru za kćerkom i izdao naređenje da je pogube. Župan je od žalosti za dragom skočio u vir Moravice.

Pročitajte još: Bacite kalendar, ZABORAVITE na LETOVANJE: Sada se traže SPARTANSKI vikend i NOMADSKI HOTELI

LJubav je večita tema: Pobednice Foto: Srbija za mlade

Ova legenda će uskoro dobiti realizaciju, jer je Turistička organizacija Sokobanje već uvrstila njihov predlog u budžet 2021. godine.

Pročitajte još: Sve što ste znali o KINESKOM ZIDU zaboravite! Puškarnice su okrenute ka Kini, a to znači SAMO JEDNO

- Devojčice su sve osmislile, kompletnu finanasijsku konstrukciju od suvenira do aplikacije za mobilne telefone - kaže LJubinko Milenković, direktor TO Sokobanja.

Zarada Foto: Piksabej
Biće i aplikacija, suveniri...

NJih tri su pobednice projekta Akademije preduzetništva u turizmu koji organizuje Srbija za mlade uz podršku Ministarstva omladine i sporta. U Akademiji je učestvovalo 300 mladih iz deset opština. Stiglo je 43 predloga i odabrano je pet pobednika.

- Svi pobednici imaju naše mentorstvo, jer nam je cilj da što više mladih razmišlja o načinima na koje mogu da zarade od turizma - kaže Jovan Dragić iz Srbije za mlade.

Pročitajte još: Razmišljate o DOČEKU NOVE GODINE? Ovi gradovi (ne)će imati PROSLAVU

Među ostalim pobednicima nalaze se eko selo u Tometinom polju, "destinišn" ture, vidikovac na Đurđevici, mali vinograd u Banoštoru i trotineti u Sokobanji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.