Oglas
· · Komentari: 0

RODILA SE PRE KRALJICE ELIZABETE: Srpkinja je NAJSTARIJA glumica na svetu - i danas slavi rođendan

Branka Veselinović rođenda je čak osam godina pre kraljice Elizabete

1663327269_307036757_654545582549965_8657759187878961295_n.jpg
Foto: Profimedia/reprint TV Novosti
Oglas

Branka Veselinović, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, danas slavi neverovatni 104. rođendan.

Rođena je u Starom Bečeju 16. septembra 1918. godine, a od 7. septembra 2022. godine, nakon što je preminula američka glumica Marša Hant, naša Branka je najstarija živa glumica na svetu.

Branka ima 84 godine dugu karijeru glumice, tumačila je uloge u više od 50 televizijskih serija i filmova, a dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

Karijeru glumice započela je rano, još kada je imala 19 godina znala je tačno čime želi da se bavi.

Bila je deo prve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. NJen lik zaigrao je na sceni svih pozorišta u Beogradu, a tumačila je ulogu i u Americi u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". NJena matična kuća je Jugoslovensko dramsko pozorište, a za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964.

Pročitajte još: Slavlje u domu košarkaša: PEĐA STOJAKOVIĆ proslavio 16. godišnjicu braka sa LEPOM GRKINJOM (FOTO)

Mlada se udala za inženjera šumarstva Andonovića, ali su im se životni putevi razišli kada je on odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u Srbiji. Kasnije se udala za  glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića, a venčali su se 30. septembra 1948. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Beograd (@grad_beograd)

NJen legat krase: Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada,.Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.

Branka je govorila čak sedam jezika:  engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas