Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РОДИЛА СЕ ПРЕ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Српкиња је НАЈСТАРИЈА глумица на свету - и данас слави рођендан

Бранка Веселиновић рођенда је чак осам година пре краљице Елизабете

1663327269_307036757_654545582549965_8657759187878961295_n.jpg
Фото: Профимедиа/репринт ТВ Новости
Oglas

Бранка Веселиновић, српска позоришна, филмска и телевизијска глумица, данас слави невероватни 104. рођендан.

Рођена је у Старом Бечеју 16. септембра 1918. године, а од 7. септембра 2022. године, након што је преминула америчка глумица Марша Хант, наша Бранка је најстарија жива глумица на свету.

Бранка има 84 године дугу каријеру глумице, тумачила је улоге у више од 50 телевизијских серија и филмова, а добитница је многобројних награда.

Каријеру глумице започела је рано, још када је имала 19 година знала је тачно чиме жели да се бави.

Била је део прве представе Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду „Краљ Бетајнове“. Њен лик заиграо је на сцени свих позоришта у Београду, а тумачила је улогу и у Америци у представи "Мајка храброст и њена деца". Њена матична кућа је Југословенско драмско позориште, а за улогу Гине у Нушићевој „Ожалошћеној породици“ добила је „Стеријину награду“ 1964.

Прочитајте још: Славље у дому кошаркаша: ПЕЂА СТОЈАКОВИЋ прославио 16. годишњицу брака са ЛЕПОМ ГРКИЊОМ (ФОТО)

Млада се удала за инжењера шумарства Андоновића, али су им се животни путеви разишли када је он одлучио да се врати у Америку, док је она остала у Србији. Касније се удала за  глумца и преводиоца Млађу Веселиновића, а венчали су се 30. септембра 1948. године.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Beograd (@grad_beograd)

Њен легат красе: Нушићева награда за животно дело, Стеријина награда, Вукова награда,.Награда Мали принц за животно дело, коју додељује Међународни фестивал позоришта.

Бранка је говорила чак седам језика:  енглески, руски, немачки, француски, чешки, мађарски и италијански језик.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas