· · Komentari: 0
gajenje biljaka u vodi

Biljke koje rastu u vodi: Zaboravite nered od zemlje i presađivanje, potrebna vam je samo vaza! (FOTO/VIDEO)

Ukoliko niste ljubitelj presađivanja i džakova zemlje po stanu, predlažemo vam biljke kojima je potrebna samo voda!

1624191046_biljke.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Green plants

Obično pomislite da rezano cveće ide u vodu, a sobne biljke u saksiju. Ali određene biljke se mogu gajiti i u vodi, potpuno bez zemlje! Trenutno veliki svetski trend u uzgoju biljaka otkriva potpuno drugu njihovu stranu. Da li biste želeli da znate koje biljke rastu u vodi i kako to izgleda? 

Pre nego što stavite biljku u vodu, isperite svu zemlju, kako biljka ne bi istrulila.

Hidroponski metod gajenja biljaka

Jednostavno i bez nereda

Hidroponika je metod uzgajanja biljaka u vodi, zasnovana na uzgoju biljaka u hranjivom vodenom rastvoru ili nehranjivom supstratu. Jedna vrsta hidroponike uključuje ispiranje sve zemlje sa korena i stavljanje biljke u vodu. Biljka anturijum je savršeno pogodna za ovo. Držite korenje biljke anturijum pod mlazom mlake vode dok se svo zemljište ne ispere. To se radi kako bi se sprečilo da korenje počne da truli u vodi. Zatim napunite prelepu staklenu vazu vodom i u nju stavite biljku anturijum. To vam omogućava da gledate kako raste koren biljke i nećete morati da zalivate tako često. Lepo i praktično!

Pročitajte još: Zabodite ZARĐALE EKSERE u saksiju i gledajte kako vam biljka napreduje velikom brzinom! (RECEPT/VIDEO)

Biljke koje rastu u vodi?

  • Anturijum

  • Lavanda

  • Žalfija

  • Avokado

  • Ruzmarin

  • Filadendron

  • Monstera

  • Hedera

  • Bosiljak

Foto: Printskrin/Jutjub/Green plants

Saveti za negu

Iako biljka koja se uzgaja hidroponski ređe zahteva zalivanje, to ne znači da u potpunosti možete eliminisati potrebu za njegom. Pri dolivanju vode najbolje je koristiti mineralnu vodu, jer biljci trebaju ti minerali da bi pravilno rasla. Ovo takođe sprečava stvaranje kamenca u vazi.

Zamenite vodu jednom u četiri nedelje; za to vreme vodite računa da vaza uvek sadrži dovoljno vode. U vodu možete dodati nekoliko kapi đubriva za sobne biljke kako biste poboljšali boju listova. Najbolje mesto za biljku bilo bi tamo gde prima svetlost, ali ne direktnu sunčevu svetlost.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.