Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Bio je veliki patriota i pisac iz naroda, a preminuo je tragično u 39. godini života

"Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas"

1612257359_220px-Petar_Kocic.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Petar Kočić je rođen na visoravni Zmijanja 1877. godine. Pripadao je generaciji intelektualaca koji su se borili za svoje ideale i zato su stradali.

Pročitajte još: Prva ŽENA AKADEMIK u Srbiji: O njenim rečenicama i sada se priča

Kao gimnazijalac biva izbačen iz gimanzije zbog sukoba sa profesorom. Bio je veliki borac za ljudska prava i vatreni protivnik Austrougarske. 

Veliki borac za ljudska prava

Posle Sarajeva, dolazi u Beograd gde završava gimnaziju, a zatim odlazi u Beč na dalje školovanje. 

Pročitajte još: "Novac sam potrošila u ZEMUNU": Evo zašto žena Vuka Karadžića nikad nije htela da se preseli u Srbiju

Detinjstvo
Odrasta sa sestrom i bratkom kod babe i dede nakon što mu je majka Mara umrla, a otac Jovan se zamonašio.

Kočićeve zbirke: S planine i ispod planine (objavljena u tri izdanja) i Jauci za zmijanja predstavljaju celokupno njegovo delo, ne računajući publicistički rad.

Voleo je da piše o svojim sunarodnicima, o njihovoj borbi, patnji, njihovoj smehu i tuzi. Pisao je o krajiškim junacima koji su bili tragično razapeti između sopstvene snage, uma, ponosa i potpune nemoći pred društvenom nepravdom koja je tada bila dominantna.

Pored njega, decu su izgubili i Vojislav Ilić i Jovan J. Zmaj

Pročitajte još: Dobitnik je Nobelove nagrade, jedna ulicu u Beogradu nosi naziv po njemu, a preminuo je na današnji dan

Bio je oženjen Milkom Vukmanović, koja je bila prva pismena žena iz čelinačnog kraja.

Nije bio srećan, naročito posle smrti trećeg sina. Posle tog događaja i posle mnogo godina siromaštva i progona, Petar Kočić je počeo da ispoljava tragove mentalne bolesti. Odlazi u beogradsku duševnu bolnicu gde ostaje do smrti. Preminu je 1916. godine. Imao je samo 39 godina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas