Oglas
· · Komentari: 0

HLEB KAO NEKAD: Recept za ljubav, strpljenje i miris detinjstva

Postoji nešto svečano u trenutku kad ruke zarone u brašno. Kad testo počne da diše pod dlanovima, a kuća zamiriše na ono što pamtimo još iz detinjstva – toplinu, sigurnost i tišinu bez mobilnih telefona i brzih odgovora.

1746695855_4c942d17ea7b9e0c8f42121da39589c860cccf70.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Naše bake nisu pravile hleb samo da bi nahranile ukućane. One su ga mesile kao molitvu – polako, s poštovanjem, sa željom da svaki zalogaj bude uteha. Testo se prekrštavalo, činilo se znakom krsta, ostavljalo da “odmori”, baš kao što se i duša ponekad mora pustiti da se umiri. Danas vam donosimo recept za domaći hleb, ali i mali ritual ljubavi i strpljenja – jer prava hrana, kao i prava osećanja, ne dolazi iz žurbe, već iz pažnje.

Recept za tradicionalni domaći hleb

Sastojci:

• 1 kg mekog belog brašna

• 1 kocka svežeg kvasca (40 g)

• 1 kašičica šećera

• 2 kašičice soli

• 600–650 ml mlake vode

• 3 kašike ulja

 

Priprema:

1. U činiji pomešajte kvasac, šećer i 100 ml mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

2. Dodajte brašno, so, ulje i postepeno dolivajte vodu, mešajući drvenom varjačom, a zatim rukama.

3. Mesite testo 10–15 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Ovaj korak je ključan – ne žurite. Udahnite duboko, dozvolite mislima da odu, a rukama da vode.

4. Prekrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena.

5. Premesite testo, oblikujte hleb (okrugli, duguljasti, po želji), stavite u podmazan pleh ili kalup i ostavite još 20 minuta da naraste.

6. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C, oko 40 minuta, dok korica ne postane zlatna.

 

Mali savet za miran um dok mesite:

• Pustite tihu muziku ili samo slušajte tišinu.

• Dišite duboko, neka svaki pokret bude svestan.

• Dok mesite, ponavljajte u sebi: “Neka ovaj hleb nahrani i telo i dušu.”

• Zamislite lica onih koje volite. Neka svaki pokret ruke bude nežan i posvećen njima.

Domaći hleb je više od recepta. To je prisustvo, sećanje i bliskost. To je podsetnik da se dobre stvari prave polako. Da u svakom danu postoji trenutak u kome možemo zastati, udahnuti i stvoriti nešto što ima smisla – čak i ako je to “samo” hleb. Jer, baš kao i ljubav, hleb mora da naraste u tišini.

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas