· · Komentari: 0
NARGILA

ČUVAJTE DECU: Ova popularna aktivnost je povezana sa mnogim bolestima

U Beogradu i u gotovo svim gradovima Srbije, kao i širom sveta, vrlo je teško proći bilo kojom ulicom, čak i onim u naseljima, a da ne vidite neki tzv. „nargila-bar“, „shisha“ ili „hookah-bar“.

1596794960_Depositphotos_1552849_s-2019.jpg

Ponegde ćete videti ovakva mesta nanizana jedna do drugih, sa privlačnim imenima, enterijerima koji ili imitiraju istočnu tradiciju, odakle nargila i dolazi, ili uređena vrlo moderno. Dok se jedni nadaju da je ovo tek prolazna pomodarska stvar, sve više i više ovakvih „barova“ se otvara i ovom trendu se ne nazire kraj. Međutim, ova „zabava“ itetkako šteti zdravlju i razvoju mladih, čak više od običnih cigareta.

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

Nargila je naprava pomoću koje se može udisati duvanski dim, ili, još češće, aromatizirani duhanski dim, koji prolazi kroz vodu. Privlačnost verovatno leži upravo u postojanju velikog broja aroma, te je ovaj dim manje neugodan od dima cigareta. Takođe, nargila se deli, pa je to jedna vrsta socijalnog povezivanja, deljenja nečega (pa još nečega što roditelji ne odobravaju) sa nekim.

Foto: Piksabej

Ono što je interesantno u celoj priči jeste da na ovakvim mestima možete videti i grupe osnovnoškolaca. Prodaja i točenje alkohola su maloletnicima zabranjeni, klasični duvanski proizvodi gotovo pa inkriminirani, naročito za mlađu populaciju, ali nije neuobičajeno da se nargila barovi otvaraju u blizini škola i da ovde tinejdžeri mogu doći i naručiti nargilu.

Pročitajte još: Šta se dogodi u telu ako DNEVNO PROŠETATE samo 800 metara više?

Čini se da mlađe generacije tinejdžera smatraju „šišu“ nečim što je vrlo „cool“ i nastoje da se tako dokažu u društvu, ili im je to način da prkose roditeljima koji im obično zabranjuju odlazak na ova mesta, pa ih kažnjavaju ako ipak odu. Zapravo, kao da je zajednički odlazak u nargila-bar neka vrsta društvene inicijacije kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Šta trebamo znati o nargili? Da li je „šiša“ bezopasna zabava, pogodna za tinejdžere?

Foto: Piksabej

OPASNO!
Među mladima, nažalost, vlada mišljenje kako je nargila manje opasna nego cigarete, jer dim prolazi kroz vodu. Ipak, treba znati da voda ne uklanja sve, pa čak ni većinu toksičnih stvari. U preglednom članku urađenom na osnovu 24 studije, objavljenom 2010. godine u International Journal of Epidemiology, pušenje nargile je signifikantno povezano sa povećanim rizikom oboljevanja od raka pluća, respiratornih bolesti, naročito bronhitisa, kao i bolesti zuba i desni. Takođe, ukoliko žena u trudnoći koristi nargilu, velika je verovatnoća da će beba imati ispodprosečnu težinu.

Naime, dim nargile, kao i svaki dim, sadrži niz toksičnih i iritirajućih supstanci poput policikličnih aromatskih ugljovodonika, ugljen-monoksida, lako hlapljivih aldehida, pa čak i teških metala. Ove materije potiču ne samo od duvana, nego i od dodatih aroma, a često se upravo u ovim aromama nalaze stvari čiji je efekat po zdravlje daleko negativniji od samog duvana.

Pročitajte još: Kako ŠEĆER utiče na naš organizam: Evo koliko smemo DNEVNO da UNESEMO ako želimo da OSTANEMO ZDRAVI

Ipak, i duvan i aroma proizvode ugljen-monoksid, jedinjenje koje se lako veže za hemoglobin u jedinjenje zvano karboksihemoglobin u našim crvenim krvnim zrncima i smanjuje kapacitet hemoglobina za transport kiseonika. Svaki oblik pušenja i udisanja dima smanjuje snabdevenost naših ćelija kiseonikom što nas, u krajnjoj liniji, čini manje sposobnim za rad – imamo manje energije, manje koncentracije i manje snage. Voda u nargili ne eliminiše ugljen-monoksid.

Foto: Piksabej

Pročitajte još: Da li ste probali japansku metodu UKEIRERU? Odlična je!

Izlaganje sluznice usta i grla komponentama dima je vrlo usko povezano sa povećanjem rizika oboljevanja od raka usta i grla. Oni koji koriste nargile, u sebe unose čak 2.5x više nikotina nego oni koji puše cigarete. Dok osoba, pušeći cigaretu, udahne dim oko 20-tak puta, pušeći nargilu to učini čak i oko 200 puta u roku od nekih sat vremena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.