· · Komentari: 0
roditeljstvo

Stvari koje nikada ne treba da pričate svojim tinejdžerima: Ovo će učiniti život lakšim

Ako imate dete koje je tinejdžer i nije vam lako da se nosite sa njim, znajte da niste sami. Sa ovim "problemom" se suočavaju mnogi roditelji

1660921571_boy-g3a48e79e6_1280.jpg
Foto: Pixabay

Psiholozi savetuju da uvek imate na umu to da koliko god vama bilo teško, njima je verovatno još teže i da zbog toga ne možemo da ih krivimo.

Postoji nekoliko smernica koje možete da ispratite kako biste što lakše pregurali period tinejdžerskog doba.

Ne kritikujte njihov muzički ukus

Iako možda mislite da je muzički ukus vašeg deteta užasan, veoma je važno da im to ne date do znanja, ističe Ričard Templar stručnjak u odnosima sa decom ovog uzrasta.

- NJihov muzički ukus je veliki deo njihovog identiteta, tako da ako kritikujete njihovu muziku, oni to čuju kao direktnu ličnu kritiku na njihov račun. Ne morate da volite njihovu muziku, ali nemojte to da im i kažete - ističe za Fabulous.

Pročitajte još: Na ovaj način će vam putovanje sa decom proći bez problema: Ovo su neke od ključnih stvari

Ne pretražujte njihove stvari

Bez obzira na to koliko ste u iskušenju, ako želite da održite zdrav odnos sa svojim tinejdžerom, uzdržite se od gledanja okolo.

Nemojte da im govorite da prave grešku (čak i ako to rade)

Ričard je objasnio da je važno da ističete ako vaš tinejdžer pogreši.

- Ne možete da naučite lekcije iz stvarnog života od drugih ljudi, to morate sami da iskusite. Zato im pomozite da razmisle o tome, a zatim ih pustite da vežbaju da sami donose odluke. Ponekad će napraviti pogrešne odluke, ali kako vreme bude prolazilo, biće sve bolji u tome - ističe on.

Pročitajte još: Primenite šest MONTESORI PRAVILA i naučite dete da pospremi svoju sobu

Ne vičite na njih

I što je veoma važno, pokušajte da se uzdržite od vikanja na svog tinejdžera, bez obzira koliko ste ljuti.

- Razgovarajte i diskutujte, ali ne dodajte vikanje svom tom pritisku i hormonalnim stvarima. Kada naprave one neizbežne greške o kojima smo upravo pričali, ovo je način da budete sigurni da će vam se obratiti za pomoć.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.