· · Komentari: 0
NOKTI

Doktor ADAMOVIĆ kaže: Zimi su zanoktice NAJOPASNIJE i leče se na poseban način

Hladno vreme, voda i razne hemikalije utiču na povećano stvaranje zanoktica. Mnogi su zato primorani da ih često uklanjaju. Međutim, ako se to radi nestručno i nevešto može da dođe do razvoja infekcije, pojave gnoja, pa čak i gubitka nokta.

1606744824_Depositphotos_129363884_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Doktor Aleksandar Adamović, dermatovenerolog, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da bi se sprečila upala i infekcija zanoktica najvažnija je pravilna nega ruku:

Pročitajte još: Žene izložene ZAGAĐENJU VAZDUHA imaju veći rizik za NEPLODNOST

- Na nju bi naročito trebalo da obrate pažnju frizeri, kuvari, šankeri i druge zanatlije, jer su oni zbog prirode posla podložni većem stvaranju zanoktica. Zato bi trebalo da koriste kreme sa pet procenata uree, jer one dobro hidriraju i neguju kožu, a posebno bi trebalo da umasiraju kremu oko nokta.
Ukoliko do upale zanoktice dođe, onda je neophodno da se sanira.

Nikada se ne zna!
Nikada se ne zna kada kroz zacepljenu zanokticu može da prodre neka bakterija i napravi ozbiljnu infekciju i zato bi u tom slučaju trebalo da se koristi neka od antibiotskih masti - kaže dr Adamović.
Nekada zanoktica dovede do antibiotika!

Naš sagovornik napominje da ima slučajeva kada zbog infekcije zanoktice antibiotik mora i da se pije:

Pročitajte još: ZDRAVLJE ŽENA: Najčešći razlozi neredovnog ciklusa

- Ukoliko je infekcija zapuštena, pa je zahvatila i prst i došlo je do gnoja i otoka, antibiotik bi trebalo primeniti sistemski. Iako su ove situacije retke, one se dešavaju, posebno sada u poplavi brojnih nestručnih pedikira i manikira. U najvećem riziku su osobe koje prirodno imaju veće zanoktice i određene profesije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.