· · Komentari: 0

Zašto bi trebalo da PIŠKITE POSLE SEKSA? Postoje tri bitna razloga

Zašto vam vodiči za zdravlje i higijenu žena kažu da piškite nakon seksa? Postoji nekoliko dobrih razloga

1647027347_toilet-ge9de92a14_1280.jpg
Foto: Piksabej

U ovom kratkom članku ćemo objasniti kakve veze mokrenje posle seksa ima sa infekcijama urinarnog trakta (UTI) i vašom bešikom.

Dobra je ideja da uvek piškite posle seksa. Posebno je koristan za zdravlje žena. Evo nekoliko razloga zašto.

1. Infekcije urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je infekcija koja se javlja u bilo kom delu urinarnog sistema, kao što su bešika, uretra ili bubrezi. Infekcija urinarnog trakta se generalno javlja kada bakterije uđu u vaš urinarni trakt kroz uretru i počnu da se razmnožavaju u vašoj bešici. Ako prirodna odbrana vašeg urinarnog trakta ne uspe, bakterije mogu rasti i izazvati infekciju.

Pročitajte još: MED, REN I ŠARGAREPA: Kombinacija koja olakšava disanje, čisti pluća i smiruje kašalj (RECEPT)

Koji su faktori rizika za infekcije urinarnog trakta?

UTI se češće javljaju kod žena. Neke posebne stvari koje povećavaju rizik kod žena da dobiju UTI uključuju:

  • Ženska anatomija — uretre kod žena su kraće od muških. Ovo smanjuje razdaljinu koju bakterije moraju da pređu da uđu u bešiku.
  • Određene vrste kontrole rađanja — Žene koje koriste dijafragme i/ili spermicidne agense za kontrolu rađanja imaju povećan rizik od dobijanja UTI.
  • Seksualna aktivnost — Rizik od razvoja UTI je veći kod žena koje su seksualno aktivne nego kod žena koje to nisu. Vaš rizik se takođe povećava ako imate novog seksualnog partnera.
  • Menopauza — Smanjen nivo hormona estrogena nakon menopauze izaziva promene urinarnog trakta, što vas čini sklonijim infekcijama.

Simptomi i znaci infekcije urinarnog trakta su:

  • Iznenadna želja za piškinjem
  • Povećana učestalost mokrenja (možete često mokrenje male količine urina)
  • Pečenje ili bol tokom mokrenja
  • Zamućen ili smrdljiv urin
  • Krv u urinu
  • Bol u donjem delu stomaka
  • Osećajte se loše ili umorno
  • Promene u ponašanju kao što su uznemirenost ili teška konfuzija, posebno kod starijih osoba

2. Ženska uretra

Uretra je organ nalik cevi koji pomaže u izbacivanju urina iz bešike. Ženske uretre su kraće (oko 2,5 do 4 centimetra) od muških (oko 15 do 20 centimetara). 

Kada piškite nakon seksa, to može pomoći u izbacivanju bakterija iz uretre

Ovo čini žene sklonijim oboljevanju od UTI, jer bakterije moraju da putuju kraću razdaljinu da bi ušle u bešiku. Klasičan simptom UTI je osećaj pečenja u uretri tokom mokrenja. Ovo se dešava zato što bakterije mogu rasti u mokraćnoj bešici, bubrezima ili uretri.

3. Bešika

Zdravlje vaše bešike može direktno uticati na vaš seksualni život. Bešika se nalazi između vaših karličnih kostiju i predstavlja mišićav, šuplji organ koji se širi da zadrži urin. Vaši mišići mokraćne bešike se opuštaju dok se puni urinom, ali kada je u punom kapacitetu, šalje signale vašem mozgu da ga isprazni.

Lečenje infekcije urinarnog trakta
Posetite svog lekara ako razvijete simptome i znake infekcije urinarnog trakta. Oni mogu prepisati antibiotike za njihovo lečenje. Nakon početka lečenja, simptomi UTI obično počinju da nestaju u roku od pet dana. Uverite se da ste završili ceo tok leka, čak i ako se simptomi poboljšaju odmah.

Tokom seksa, bakterije mogu ući u vašu uretru, povećavajući vaše šanse da dobijete infekciju. Zbog toga je važno da uvek piškite nakon seksa jer mokrenje izbacuje klice.

Seks sa punom bešikom takođe povećava vaše šanse za razvoj stresne urinarne inkontinencije. Ovo stanje se razvija zbog slabih mišića dna karlice i/ili slabog sfinktera uretre. U ovom stanju, bešika može da curi urin tokom bilo kakvog pokreta koji na nju vrši pritisak, kao što je kašljanje, vežbanje, smeh, kijanje ili seks.  

Uvek piški posle seksa

Uvek je dobra ideja piškiti posle seksa, posebno za žene. Pošto su uretre kod žena kraće od muških, bakterije mogu lako ući i izazvati infekciju urinarnog trakta. Kada piškite nakon seksa, to može pomoći u izbacivanju bakterija iz uretre. Ovo pomaže u prevenciji UTI.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.