· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Hristos se rodi! Božićna trpeza koja okuplja porodicu mora imati DVA GLAVNA JELA

Domaćice najviše pažnje tokom cele godine osvećuju Božićnoj trpezi

1609859144_Depositphotos_50139577_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Pravoslavni vernici širom sveta danas se okupljaju oko Božićne trpeze, koja je najčešće najbogatija trpeza tokom cele godine koja predstoji pred nama. Iako se trpeza može razlikovati od običaja u pojedinim krajevima Srbije, na svakom stolu na Božić moraju se naći česnica i pečenica. 

Prema srpskoj tradiciji, božićna  trpeza je posle 40 dana posta obavezno mrsna. NJena priprema počinje čak nekoliko dana pre Božića...
Božićna pečenica
Prema narodnim običajima, jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korene iz vremena verovanja pre hrišćanstva, a pominje se i u starozavetnim knjigama.Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Prema srpskoj tradiciji, božićna  trpeza je posle 40 dana posta obavezno mrsna. NJena priprema počinje čak nekoliko dana pre Božića, počevši od kolača i pripreme pečenice, da bi  se u noći Badnjega dana na Božić pekla pečenica.

Pre izlaska Sunca domaćica bi trebalo da napravi česnicu i zadene paricu, česnica zavisno u kojem se kraju nalazite je od kvasnog testa, u obliku pogače koja je nakićena ili slatke pite sa orasima i suvim grožđem kakva je u Vojvodini.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Božićna trpeza je bogata i takva bi trebala da bude, ustaje se rano ujutro i pozdravlja sa “Hristos se rodi”. Donosimo vam spisak šta je još to glavno na prazničkoj trpezi. 

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Svaka srpska trpeza započinje predjelom. Tako su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu i tradiciji vaše porodice.

Torte i kolači
Naravno, nijedan svečani ručak ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.

Zimski pranici, posebno Božić, nezamislivi su i bez ruske salate. Ili mimoza salate. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Domaća supa ili čorba pre iznošenja pečenice na sto obavezan je deo svakog porodičnog ručka, posebno na Božić. Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća.

Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenice, pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.