Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Kada su ušli u crkvu, videli su IKONU BOGORODICE KAKO LEBDI U SREDINI: Posle toga sve je bilo JASNO

Najpozantija ruska ikona nalazi se u Vladimiru, na Zlatnom krugu, a do danas se dešavaju čuda.

1602594366_01.-Uspenjski-sabor.jpg
Foto: Treće oko
Oglas

Vladimir je jedan od najlepših gradova Rusije koji se nalazi na ruti Zlatni prsten. Ovaj grad s' pravom nazivaju i "stariji brat Moskve".

Zahvaljujući knezovima Vladimiru Monomahu i Juriju Dolgorukom, Vladimir je bio odbrambeni bedem Rostovsko-Suzdaljske kneževine, a brzi napredak i ugled duguje Andreju Bogoljubskom, koji je ovde preneo prestonicu iz Kijeva.

Pročitajte još: Sveštenstvo RUSKOG MANASTIRA otkriva narodni lek za PREVENCIJU RAKA

Bogorodica Vladimirska Foto: Treće oko

Građene su gradske kapije, crkve, manastiri i druge značajne građevine i odbrambeni bedemi, začeta čuvena Vladimirsko-Suzdaljska ikonopisačka škola i izgrađeni jedinstveni kamenobeli spomenici. Kako tada, tako i danas, u Vladimir se ulazi kroz Zlatnu kapiju, jedinsteno arhitektonsko delo koje je ostalo simbol odbrane grada.

Ikona je jedna od 70 koje je slikao Sveti Luka.

Jedna od najvećih znamenitosti ovoga grada je i svepoznata ikona Presvete Bogorodice Vladimirske. Ova ikona je jedna od 70 koje je slikao Sveti Luka, a u Rusiju je stigla u vreme kneza Jurija Dolgorukog, boraveći pre toga nekoliko vekova u Konstantinopolju, u koji je stigla iz Jerusalima u 5. veku.

Pročitajte još: Zbog BEOGRADA tačno u podne zvone ZVONA u svim hrišćanskim crkvama na svetu: Sve počinje 1456. godine!

Stajala je u hramu ženskog Bogorodičinog manastira, kod Kijeva i pročula se po mnogim čudima i velikom broju hodočasnika, koji su dolazili da joj se poklone. Stoga je sin Jurija Dolgorukog, knez Andrej Bogoljubski odlučio da ikonu prenese na sever zemlje.

Čudo ikone!
Gradnja Zlatnih vrata završena je 1164. godine, a kada je iznad vrata formiran svod, kameni blokovi su se srušili i zatrpali dvanaest radnika. Iako su svi mislili da nema preživelih, knez Andrej je naredio da se na gradilište donese čudotvorna ikona Presvete Bogorodice. Dugom i usrdnom molitvom sveštenstva, radnika i velikog kneza dogodilo se čudo - svi radnici su preživeli!
Ikona je lebdela u vazduhu i nisu mogli da je spuste!

Odluka je doneta posle čuda koje se dogodilo u ovom hramu 1155. godine, kada su vernici sa sveštenstvom, ulazeći u crkvu, zatekli ikonu kako lebdi u vazduhu, u njenom središnjem delu. Pokušali su da je ponovo stave na njeno mesto, pa je posle više uzaludnih pokušaja odlučeno da se o tome obavesti knez Andrej, koji je bio poznat po jakoj veri i ljubavi prema Presvetoj Bogorodici. Odlučio je da ikonu premesti u Rostovsku oblast, gde je utvrđivao vladavinu, nezavisnu od Kijeva.

Kola nisu mogla da krenu iz Vladimira i svima je bila jasna poruka...

Pri prenosu ikone knez sa svitom posebno je bio svečano dočekan u gradu Vladimiru, na reci Kljazmi. Posle odmora, kada su hteli da nastave put, kola u kojima je bila ikona nisu mogla da se pokrenu. Dovedeni su odmorni konji, pristigli su novi kočijaši, ali ništa nije pomoglo. Pratnja sa ikonom nije mogla da krene dalje. Knez je shvatio da je volja Presvete Bogorodice da ostane u gradu Vladimiru - i tako je i bilo.

Pročitajte još: Voda i so do zdravih i BELIH ZUBA po receptu TIBETANSKIH MONAHA

Veliki knez Andrej Bogoljubski je naložio da se u Vladimiru sazida velelepni hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, koji će biti novi dom Svete ikone, koja će štititi grad i njegovu kneževinu. Od tada, ikona dobi naziv Bogorodica Vladimirska.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas