· · Komentari: 0
PRAVOPIS

KAKO SE PIŠE: Sva pravila za pisanje apostrofa

Često razmišljate u kojim to situacijama treba staviti apostrof u rečima? Danas rešavamo ovu nedoumicu.

1615969840_business-1868015_1280.jpg
Foto: Pixabay

Apostrof se piše u rečima koje se shvataju kao okrnjene, na mestima na kojima su u pisanju izostala slova, odnosno glasovi u izgovoru: Al’ je meni ovo poznato. – Jesi l’ kupio knjigu? – Ili kupi alat, il’ ostavi zanat. – Nisam ‘tela da priznam.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE, svetlo zelen ili svetlozelen? Da li znate kada boje pišemo spojeno, a kada sa crticom?

Foto: Depozit

Ovaj znak se koristi i pri preuzimanju prezimena iz matičnog jezika (najčešće francuskog ili italijanskog), pri čemu posle njega nema razmaka: D’Artanjan, D’Esten, D’Anuncio i sl.

Oblici infinitiva i glagolskog priloga sadašnjeg bez – i na kraju ne smatraju se književnim; međutim, bez obzira na to, u njima se ne piše apostrof: Nemojmo ovo činit. – Znajuć sve to, planuo je kao vatra. – Nije lepo radit nekome iza leđa.

Pročitajte još: Kako se piše: Mini bus, mini-bus ili minibus? Nedoumica koja vas često muči

Apostrof ne treba pisati ni umesto samoglasnika koji se izgubio u procesu asimilacije i sažimanja, ali ako je to potrebno naznačiti – upotrebiće se znak dužine: Došo đavo po svoje. – Poslo me direktor da vas nešto pitam. – Bilo je rakije ko vode.

Ovaj znak se ne piše ni u: nek (neka), međ (među), nit (niti), rad (radi).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.