· · Komentari: 0
Enigma

Imao je užarenu glavu i leteo je iznad grada: Naučnik opisao neobičnu pojavu sa kojom se susreo oči u oči

Jedan od najstarijih, ali veoma detaljnih opisa „neidentifikovanog letećeg objekta” potiče iz 18. veka i načinio ga je očevidac, Kromvel Mortimer, britanski lekar, antikvar i sekretar Kraljevskog društva u Londonu. NJegov prikaz neobične pojave na nebu, smatraju ufolozi, može se uporediti sa današnjim UFO izveštajima i predstavlja možda prvu naučnu opservaciju ovog fenomena!

Citavu-noc-stanovnici-Nirnberga-su-1561.-godine-mogli-da-posmatraju-cudne-letece-objekte.jpg

Čudne pojave i objekti na nebu zapažani su tokom istorije i postoje zapisi o njima, a u većini slučajeva dešavanja u vazduhu mogu da se svrstaju u prirodne atmosferske fenomene i na taj način objasne. Dobar  primer su „krvave kiše” iz hronike Hansa Glosera, nastale sredinom 1550-ih godina. Ili pojava „parfelije”, u meteorologiji poznata kao prelamanje sunčevih zraka na ledenim kristalima u atmosferi.

Pročitajte još: Ruski naučnik tvrdi da vanzemaljci postoje, a on zna gde i kako nas kontrolišu

Kromvel Mortimer
Foto: Arhiva Novosti

Ovakva dešavanja dobila su naziv „Fortov fenomen”, po Čarlsu Hoj Fortu, piscu s početka 20. veka koji je u „Knjizi prokletih” sakupio fenomene kakve nauka nije uzimala u obzir ili nije umela da objasni, pa ih je odbacila.

Postoje, međutim, i svedočanstva koja ne idu na ruku skepticima. Treba samo pomenuti „rat NLO-a” na nebu iznad Nirnberga 14. aprila 1561. godine, kao i izveštaj Kromvela Mortimera, lekara i sekretara Kraljevskog društva u Londonu o užarenoj svetlećoj lopti iz 1742. godine. On posebno intrigira, jer je to prvi put da neko iz naučne zajednice iznosi zapažanje ove vrste. Mortimer je svoj izveštaj objavio u „Filozofskim transakcijama”, naučnom časopisu Kraljevskog društva, 1743. godine.

Lekar Mortimer je 1742. godine napisao prvi stručan izveštaj o NLO.

Događaj se zbio u večernjim satima 16. decembra, kada se Kromvel Mortimer vraćao kući, u Vestminster. On se nalazio u Sent Džejms parku kada mu je neobična pojava na nebu privukla pažnju:

„Video sam svetlo kako se podiže iznad drveća i kuća na jugu i prvo sam pomislio da je to „raketa na nebu”. Međutim, kada se podigla do visine od oko 60 metara, ona je započela kretanje paralelno sa horizontom, ali u vidu talasanja, i zatim je otišla od severa prema istoku preko kuća”.

Ovde je viđen NLO
Foto: Arhiva Novosti

Za to vreme koliko ga je posmatrao, svedok događaja daje vrlo detaljan opis, uz napomenu o objektu da je „njegovo kretanje bilo veoma sporo”, kao i da je „imao više od pola minuta na raspolaganju, što je bilo dovoljno da pojavu sagleda u potpunosti”.

NLO je leteo 30 sekundi, a meteor prolazi kraće.


Ako se uzme u obzir da je reč o 30 sekundi ili duže, kada bi u pitanju bio meteor ili sličan objekat, to bi bilo njegovo najduže posmatranje do sada poznato. Ovo vreme dok je objekat polako prelazio preko neba omogućilo je da sekretar Kraljevskog društva načini skicu svetlećeg predmeta ne previše visoko iznad sebe, kako napominje, i dijagram putem kojeg objašnjava pojedinosti njegovog izgleda i kretanja.

Kromvelov izveštaj
Foto: Arhiva Novosti

“Čini se da je to bila svetlost plamena, koji se kreće unazad zbog otpora koji mu stvara vazduh. Blistava vatra kao od užarenog uglja, bila je ograničena tamo gde jeste u delu gde je bio potpuno neproziran: kao u obruču od gvožđa.

Možda je video loptastu munju?

Ona izduživala u trag, ili rep plamena, mnogo blistavija i produžavala se postepeno bledeći, tako da je bila prozirna na više od polovine svoje dužine. Glava je bila veličine oko 1,5 metar u prečniku; rep blizu devet metara i debljine oko trećine metra”.

Imao je užarenu glavu
Foto: Arhiva Novosti

Mnogi su spekulisali tokom prethodnih vekova o tome šta je moglo da bude to što je Mortimer video i zabeležio. Pretpostavljalo se i da je bila u pitanju loptasta munja, ali je za taj fenomen poznato da ne traje više od nekoliko sekundi, mada postoje neki izuzeci koji uključuju geofizičke iluminacije viđene na raznim mestima širom sveta.

Pročitajte još: Na nebu se pojavila "crvena lopta od vatre" koja je pratila avione: Priče pilota i danas su obavijene velom misterije

Danas je teško proceniti sa sigurnošću šta je Kromvel Mortimer posmatrao na nebu to veče 1742. godine, vraćajući se iz Kraljevskog društva Londona. Ali se ne može ni osporiti da je ovo dokazano jedan od najdetaljnijih izveštaja o anomalnim nebeskim fenomenima iz tog perioda istorije, viđen očima naučnika.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.