· · Komentari: 0
SRPSKA TRADICIJA

Ovo su OBIČAJI na Vrbicu koji će vam doneti zdravlje, sreću i lepotu - ispoštujte ih!

Subota uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

1619250425_aff7076a51dfb76d022298038a65b49933e6aa76.jpg

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Lazarevu subotu ili Vrbicu, kada se deci poklanjaju zvončići i kada vernici hrle u svetinje. U srpskoj crkvi Vrbica je veseli dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Nekada su na Lazarevu subotu ili drugačije- Vrbicu, đaci sa sveštenikom ili učiteljem odlazili van mesta po vrbove grančice - Vrbicu, koju su ranije već stariji isekli.

S tim grančicama uz zvonjenje zvona, vraćali su se u crkvu, gde se uz naročiti crkveni ceremonijal vršilo osvećenje Vrbice.

Osvećena Vrbica deljena je deci, koja su njome kitila svoje kuće.

Na Lazarevu subotu, obično posle podne, deca naberu sveže livadsko cveće, koje se stavi u vodu da prenoći, a sutradan, na Cveti, ukućani se umivaju tom vodom i cvećem da bi bili zdravi i lepi.

Stari običaj je i da se na ovaj dan odlazi na reku i tamo umiva. 

Nakon umivanja stavi se kamičak na nogu i baci se što dalje, uz reči: Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija daleko od mene bila. 

                             PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.