Oglas
· · Komentari: 0
LIMFEDEM

Ranice na nogama se leče godinama, a razlog se lako sprečava

Rane na potkolenicama koje ne zarastaju kod 80 odsto pacijenata posledica su obolelih vena.

1623650078_Depositphotos_73539571_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

One se prvo otvaraju u zonama gde je pritisak u venama najviši - oko skočnih zglobova i u donjim delovima potkolenica da bi vremenom prerasle u hronične ulkuse.

Pročitajte još: Poboljšava varenje, utiče na zdravlje kostiju... Zašto treba da zavolimo KEFIR?

Rane zarastaju mesecima i godinama

Profesor dr Dušan Škiljević, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se zarastanje ovih ranica meri mesecima i godinama, kao i čestim komplikacijama u vidu infekcija okolne kože i mekih tkiva, ređe i krvarenjem:

Ko najviše oboljeva?
Od njih češće boluju žene u šestoj i sedmoj deceniji života, koje imaju proširene vene, limfedem, gojazne su, ili su im se pojavile nakon tromboze. Bez obzira na uzrok, neophodno je njihovo lečenje kako bi se sprečilo da se šire, produbljuju i upale.
Hronične rane na potkolenicama se veoma teško leče...

- Zbog kompleksnog mehanizma nastanka, dužine trajanje i komplikacija, hronične rane na potkolenicama se teško leče. U njihovoj terapiji prvo se primenjuju elastični zavoji i čarape, kao i lekovi iz grupe venotonika i lokalna terapija u vidu obrada rane - kaže dr Škiljević.

Pročitajte još: RUSKI lekar i naučnik HRISTO MERMESKI otkriva revolucionarni lek za NAJTEŽE BOLESTI (RECEPT)

Uz ranice leči se i venska bolest

Naš sagovornik napominje da je istovremeno važno da se leči i osnovna venska bolest, jer u suprotnom ne može da dođe do zaceljenja:

Najvažnije su zdrave životne navike.

- Važne su i zdrave životne navike i da se vodi računa koliko dugo se sedi, stoji i naravno da se ostavi pušenje ukoliko pacijent puši - kaže profesor Škiljević.

Obrada venskih ranica se vodi principima vlažnog zarastanja rana i podrazumeva, nakon ispiranja i čišćenja, primenu različitih vrsta obloga-dresinga.

Pročitajte još: Staljinova omiljena poslastica: ČOKOLADICA koja se pravi od kravlje krvi, a deca je obožavaju

- Obloge su namenjene kako za čišćenje i upijanje izliva tečnosti iz rane, tako i za stimulaciju zarastanja - kaže dr Škiljević. - Izbor obloge mora da bude prilagođen fazi u kojoj se rana nalazi. Osim toga, neophodno je da se tretira i neguje koža oko ulceracija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas