· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Šta mislite, kada više pamtimo - kad pišemo rukom ili dok kucamo na tastaturi?

Istraživači su sproveli jedno zanimljivo istraživanje.

1615810700_woman-3687080_640.jpg
Foto: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sproveli su niz studija kako bi dokazali razlike između studenata koji su kucali svoje belške i onih koji su ih pisali rukom.

Mnogi su pisanje zamenili kucanjem u vremenu modernih tehnologija. Stručnjaci su nakon sprovedenog istraživanja došli do zanimljivih zaključaka i otkrića koji su od dva načina beleženja informacija bolji za mozak.

Pročitajte još: Kako se piše: Na žalost ili nažalost, u stvari ili ustvari?

Studenti koji su svoje beške pisali rukom, bolje su razumeli smisao lekcije od onih koji su svoje beleške kucali na računaru.

U istraživanjima su učestvovali studenti koji su predavanja kucali na računaru i pisali rukom na papiru. Posle perioda od 30 minuta morali su da odgovore na pitanja sa predavanja i onda da sve to ponove nedelju dana kasnije.

Pročitajte još: Veterinari ostali u čudu: PAS lutalica ušetao sam u ambulantu kako bi našao POMOĆ (VIDEO)

Pisanje rukom ili kucanje?

Autori studije su se fokusirali na to koliko računar ometa koncentraciju u radu. Pisanje rukom pokazalo se korisnije. Oni koji kucaju imaju veći kapacitet za uzimanje belški i mogu da zabeleže više reči u odnosu na pisanje rukom, pa su ponekad mogli i da prekucaju celo predavanje, od reči do reči.

Pročitajte još: Veterinari ostali u čudu: PAS lutalica ušetao sam u ambulantu kako bi našao POMOĆ (VIDEO)

Studenti koji su pisali rukom morali su brzo da obrade lekciju, koju su prepisali, što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

U testu koji su učesnici istraživanja rešavali nedelju dana kasnije, rezultati su bili slični kao i nakon prvog testa.

Oni koji su pisali rukom i dalje su razumeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreni prema razumevanju novih ideja, što je pokazalo da pisanje rukom zaista može da poboljša funkcije mozga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.