· · Komentari: 0
PRAZNICI

Sutra je Maslenica, stari slovenski običaj pre uskršnjeg posta

Sedam dana uoči uskršnjeg posta u Rusija se proslavlja Maslenica, drevni slovenski praznik, kada svi peku palačinke.

1614783429_ismailovo.PNG

Maslenica je opštenarodno veselje koje traje sedam dana i proslavlja se svu: kućama, na trgovima, u restoranima, na ulicama… Čitave nedelje se svi vesele i jedu palačinke, a ko je provede u dosadi i gladovanju, cele godine neće imati sreće!

Pročitajte još: Recept za dugovečnost ruskog hirurga FEDORA UGLOVA koji je OSVOJIO PLANETU: Pozitivne misli, fizički rad i – 100 čučnjeva

Vesela atmosfera
Svi trgovi su ukrašeni, toči se čaj i jedu palačinke. Na sve strane se čuje muzika i svi su veseli.Ove godine Maslenica počinje 8. marta i traje do nedelje.

Ponedeljak je sastanak

Pripreme su gotove, ispekli smo prvu palačinku koja se daje siromašnima za dušu pokojnika.

U utorak se druže mladi, flertuju i  namiguju.

Utorak su svatovi

U prošlosti se na ovaj dan dogovarala nevestu. Omladina se u utorak sastajala i upoznavala. Drugo ime za utorak je flert - namigivanje, osmeh!

Sreda je gurmanska.

Jeste li čuli za dan "palačinka svekrve"? Na pokladnu sredu, svekrva i tašta peku palačinke i čekaju na ručak snaju ili zeta. Staro verovanje je da što je njen sto bio bogatiji, više je favorizovala zeta ili snakju.

Četvrtak je veselje.

U četvrtak Maslenica započinje proslavu u velikom stilu. Mnogo igara, plesova, pevanja, društvene igre za decu, preskakanje vatre, tuče pesnicama, a sve to uz pesmu i igre. Vrhunac dana je zauzimanje snežnog grada!

Sada tašta ide u goste sa drugaricama da pokaže koliko je poštuje zet!

Deca i odrasli grade tvrđavu za sneg, dele se u dva tima - pešadiju i konjicu i započinju igru. Pešadija, po pravilu, brani tvrđavu, dok konjica pokušava da je uništi

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Petak - taštino veče.

U petak tašta i svekrva posećuju kuću zeta i snaje, a on je dočekuju palačinkama. Štaviše, svekrva ne dolazi sama, već sa „drugaricama“ - devojkama, da im pokaže koliko je poštuju.

Subota je snajka.

Spaljivanje zime
Proslava se završava svečanim spaljivanjem Maslenice (Zime), a pepeo se rasipa po poljima kako bi leto bilo plodno.

Pretposlednjeg dana mlade snaje pozvale su u posetu rođake muža, pre svega, zaovu. Ovog dana svi idu u goste i dočekuju.


Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Nedelja je zbogom.

Narod započinje pripreme za Veliki post. Traži se oproštaj od najmilijih, svi se sećaju mrtvih. Sva hrana je gotova, a ono što je ostalo spaljuje se. Temeljno se pere posuđe, a zatim svi idu na kupanje.
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.