· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Сутра је Масленица, стари словенски обичај пре ускршњег поста

Седам дана уочи ускршњег поста у Русија се прославља Масленица, древни словенски празник, када сви пеку палачинке.

1614783429_ismailovo.PNG

Масленица је општенародно весеље које траје седам дана и прославља се сву: кућама, на трговима, у ресторанима, на улицама… Читаве недеље се сви веселе и једу палачинке, а ко је проведе у досади и гладовању, целе године неће имати среће!

Прочитајте још: Рецепт за дуговечност руског хирурга ФЕДОРА УГЛОВА који је ОСВОЈИО ПЛАНЕТУ: Позитивне мисли, физички рад и – 100 чучњева

Весела атмосфера
Сви тргови су украшени, точи се чај и једу палачинке. На све стране се чује музика и сви су весели.Ове године Масленица почиње 8. марта и траје до недеље.

Понедељак је састанак

Припреме су готове, испекли смо прву палачинку која се даје сиромашнима за душу покојника.

У уторак се друже млади, флертују и  намигују.

Уторак су сватови

У прошлости се на овај дан договарала невесту. Омладина се у уторак састајала и упознавала. Друго име за уторак је флерт - намигивање, осмех!

Среда је гурманска.

Јесте ли чули за дан "палачинка свекрве"? На покладну среду, свекрва и ташта пеку палачинке и чекају на ручак снају или зета. Старо веровање је да што је њен сто био богатији, више је фаворизовала зета или снакју.

Четвртак је весеље.

У четвртак Масленица започиње прославу у великом стилу. Много игара, плесова, певања, друштвене игре за децу, прескакање ватре, туче песницама, а све то уз песму и игре. Врхунац дана је заузимање снежног града!

Сада ташта иде у госте са другарицама да покаже колико је поштује зет!

Деца и одрасли граде тврђаву за снег, деле се у два тима - пешадију и коњицу и започињу игру. Пешадија, по правилу, брани тврђаву, док коњица покушава да је уништи

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Петак - таштино вече.

У петак ташта и свекрва посећују кућу зета и снаје, а он је дочекују палачинкама. Штавише, свекрва не долази сама, већ са „другарицама“ - девојкама, да им покаже колико је поштују.

Субота је снајка.

Спаљивање зиме
Прослава се завршава свечаним спаљивањем Масленице (Зиме), а пепео се расипа по пољима како би лето било плодно.

Претпоследњег дана младе снаје позвале су у посету рођаке мужа, пре свега, заову. Овог дана сви иду у госте и дочекују.


Прочитајте још: Руски лекар ЛАЗАРОВ: Госпина трава помаже код ОНКОЛОШКИХ ОБОЉЕЊА

Недеља је збогом.

Народ започиње припреме за Велики пост. Тражи се опроштај од најмилијих, сви се сећају мртвих. Сва храна је готова, а оно што је остало спаљује се. Темељно се пере посуђе, а затим сви иду на купање.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.