· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Sutra se sećamo dragih pokojnika: Evo šta na ZADUŠNICE morate poneti na LITURGIJU u crkvu

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava velike zimske zadušnice.

1614554184_Depositphotos_179329468_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutrašnji dan posvećuju sećanju na najbliže preminule srodnike i drag pokojnike, obilazeći njihove grobove. Na sutrašnji dan, i svim pravoslavnim crkvama služi se zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana.

Pročitajte još: Uran u Biku donosi finansijski ZEMLJOTRES: Da li treba ulagati u zlato i KRIPTOVALUTE?

Ova zaupokojena liturgija obično je ranije nego nedeljom, najčšće od 7.30 časova. Ukoliko neko od vernika želi da da imena za proskomidiju, potrebno je da na liturgiju dođe u ranim jutarnjim satima, pre početka liturgije i imena predajte pomoćniku sveštenika koji će ih uneti u oltar.

Pročitajte još: Astrolog Milan Šašić podseća da Venera donosi poslovne uspehe i FATALNE ljubavi OVIM znacima

U crkvu na liturgiju potrebno je poneti:

  • malo kuvanog žita
  • malo crnog vina
  • malu sveću za žito
  • svećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja
  • skroman novčani prilog prema svojim mogućnostima

Žito simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simvol smrtnog tela i besmrtne duše.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Pročitajte još: Astrolog Tanja Veljković je predvidela sve što se desilo u SAD: Kaže da nas tek čeka SPEKTAKL i otkriva KADA!

Posle liturgije u crkvi se služi parastos na kome se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana, koja smo pripremili, i na kraju se vinom preliva žito. Uz imena se najčešće prilaže skroman novčani prilog, kao naša žrtva za pokoj duša naših pokojnika za koje se molimo.

Posle parastosa se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće i uređuju se grobovi. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.