Oglas
· · Komentari: 0
MISTERIJA

Zbog čega se ČAJNA KOBASICA zove ČAJNA? Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Često je viđamo na trpezi, a njeno ime može uneti zabunu.

1627478868_eat-1981727_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Da li ste se ikada zapitali zbog čega se čajna kobasica zove baš ČAJNA i da li ima veze sa popularnim napitkom zvanim ČAJ?

Kada se pojavila na našem tržištu, ova kobasica je izazvala brojne polemike, a ticale su se njenog imena.

Pročitajte još: Zašto se žene sa žutom bojom kose zovu PLAVUŠE?

"China" ili čaj?

Postoje dva mišljenja o njenom nastanku i dok jedni misle da je reč o izvedenici od engleske reči "China" (Čajna), drugi tvrde da se služila uz čaj i da je po njemu dobila ime.

Ispostavilo se da je druga struja mišljenja ipak bila u pravu. Ova kobasica se zaista služila uz čaj, koliko god nam to sada neverovatno zvučalo. Tako je i dobila naziv.

Nastala je u 19. veku u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao u austrougarsko vreme.

Poljaci su je sekli na tanke listiće i uz sir ili kajmak služili uz čaj. Ukusni zalogaji bi postajali još lepši kada bi ih zalili gutljajem toplog napitka.

I Nemci konja za trku imaju

Takođe, u nemačkom jeziku postoji reč Teewurst koja bi u doslovnom prevodu značila čajna kobasica, međutim , zasluge su ipak pripale Poljacima, jer se Teewurst u stvari maže na hleb i više podseća na paštetu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas