· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Zbog nje je i čuveni voz kasnio: Srpsku heroinu Milunku Savić čekao Orijent ekspres kako bi krenuli na put

Dogodilo se to davne 1928. godine u srpskoj prestonici.

1614955057_gtgtg.png
Foto: Printscreen / Instagram / sveta_zemlja_srbija

Desilo se to na beogradskoj železničkoj stanici 1928. godine. U tom vreme u Francuskoj je slavljena desetogodišnjica savezničke pobede u Velikom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd da bi prevezao srpske zvaničnike koji su pozvani da učestvuju u proslavi.

Pročitajte još: Kako da se sačuvate od ZLA i njegovog negativnog uticaja? Odgovor ove književnice potpuno će vas OSVESTITI

Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici..

Pored politčara, generala, bio je tu i francuski ambasador koji je prisustvovao ispraćaju i, slučajno, u jednom trenutku je na peronu ugledao nju - Milunku Savić.

Milunka je stajala pored voza i ispraćala svoje ratne drugove. Ambasador je ju je upitao zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

- Ja za to putovanje nemam novaca - rekla je Milunka.

NJegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole. Ispred njih je stojala velika Milunka Savić. Ona je žena sa najviše odlikovanja i ordenja u istoriji ratovanja. Velika heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Bila je narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo"

Milunka je u borbama ranjavana čak 9 puta

Francuzi su je, zbog prevelike hrabrosti, prozvali "srpska Jovanka Orleanka" i dodelili su joj čak dva ordena Legije časti. 

Pročitajte još: Odnela pobedu: Valensija je najzdravije mesto za život na planeti Zemlji

Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju. Orijent ekspres je stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu. Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom. Orijent ekspres juri svetom.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.