· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Због ње је и чувени воз каснио: Српску хероину Милунку Савић чекао Оријент експрес како би кренули на пут

Догодило се то давне 1928. године у српској престоници.

1614955057_gtgtg.png
Фото: Принтсцреен / Инстаграм / света_земља_србија

Десило се то на београдској железничкој станици 1928. године. У том време у Француској је слављена десетогодишњица савезничке победе у Великом рату. За ту прилику послат је воз за Београд да би превезао српске званичнике који су позвани да учествују у прослави.

Прочитајте још: Како да се сачувате од ЗЛА и његовог негативног утицаја? Одговор ове књижевнице потпуно ће вас ОСВЕСТИТИ

Укрцавали су се генерали, политичари, бивши војници..

Поред политчара, генерала, био је ту и француски амбасадор који је присуствовао испраћају и, случајно, у једном тренутку је на перону угледао њу - Милунку Савић.

Милунка је стајала поред воза и испраћала своје ратне другове. Амбасадор је ју је упитао зашто и она не иде на ово путовање.

- Ја за то путовање немам новаца - рекла је Милунка.

Његова екселенција као и окупљени грађани то нису могли да дозволе. Испред њих је стојала велика Милунка Савић. Она је жена са највише одликовања и ордења у историји ратовања. Велика хероина Балканских ратова и Првог светског рата. Била је наредник у Другом пуку српске војске "Књаз Михаило"

Милунка је у борбама рањавана чак 9 пута

Французи су је, због превелике храбрости, прозвали "српска Јованка Орлеанка" и доделили су јој чак два ордена Легије части. 

Прочитајте још: Однела победу: Валенсија је најздравије место за живот на планети Земљи

Присутни су брзо прикупили новац. Амбасада Француске је обезбедила потребну документацију. Оријент експрес је стајао мирно. Сви путници, главешине и генерали су седели у возу и чекали. Нико се није бунио. Знали су да без Милунке путовање није право. Да без ње и не могу да крену. Много возова је од тада пртутњало Београдом. Оријент експрес јури светом.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.