Oglas
· · Komentari: 0

MISTERIJA DUGA ŠEST VEKOVA: Šta se KRIJE ispod Smederevske tvrđave?

Mali grad, dvor despota Đurđa i Proklete Jerine, arheološki je istražen, ali šta se krije ispod 11 hektara Velikog grada, poslednje prestonica Srbije Srednjeg veka, niko ne zna.

1696938371_218720_tvrdjava02smederevo2312_orig.jpg
Foto: Novosti arhiva
Oglas

Zna se, jedino, da Smederevo poseduje čudotvorno svetilište čija je lokacija misterija koja traje šest vekova.

Jedan od Apostola Hristovih i Jevanđelista, Sveti Luka, počivao je na tlu smederervske Tvrđave u Sabornoj crkvi Blagoveštenja. Despot Branković otkupio je čudotvorne Mošti Svetog Luke za 30.000 dukata, verujući da su poslednja zaštita i spas srpske despotovine.

Uprkos mnogim pokušajima, vekovima nije odgonetnuta tajna gde se nalaze ostaci ove svetinje u smederevskoj Tvrđavi.

Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i obesili ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj. Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde su se očudotvorne mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija.

Đurađ Branković je 1453. godine preneo mošti apostola Luke u Smederevo, odakle su 1459. odnete u Bosnu, a potom 1463. u Dubrovnik, pa u Veneciju.

Čvrsto verujući da je čudo izbavljenja srpske države moguće, srpski vladar je odlučio da svetinju prenese iz epirskog grada Rogosa u Smederevo. Za otkup je plaćeno trideset hiljada dukata koje je u ime poklona morao dati sultanu i pašama u Jedrenu.

Srbi su, uz pomoć turskog zapovednika Rogosa, kroz tajni prolaz dospeli do kule u kojoj su mošti čuvane, te su ih u najvećoj žurbi i tajnosti odneli iz Rogosa i preneli u novopodignutu Đurđevu prestonicu, Smederevo.

Put kojim su mošti stigle u Srbiju nije poznat. Zabeleženo je samo to da je jedno konačenje učinjeno u manastiru Gračanici.

Bilo je to polovinom petnaestog veka.

Tako je bogočuvani grad Smederevo dobio novog zaštitnika čiji će kult u narednim godinama izaći iz okvira gradskih zidina i postati najznačajniji kult u Srbiji.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas