· · Komentari: 0
vina na dnu mora

Koji je najbolji način za SKLADIŠTENJE VINA: Trend koji sve više VINARA praktikuje, a evo i zašto!

Proizvođači vina konstantno pokušavaju da nađu najbolji način za skladištenje svojih vina. U potrazi za hladnim i mirnim mestom sa konstantnom temperaturom, dolaze do zanimljivih skladišta, kao što je naprimer - morsko dno!

1647180922_Screenshot-2022-03-13-at-14.57.10.png
Foto: Jutjub Printskrin/Great Big Story

Smatra se da podvodni uslovi - potpuni mrak i konstantna temperatura - ubrzavaju proces starenja, dodajući kompleksnost vinu. Vina se spuštaju u more u metalnim kavezima pomoću male dizailice, obično sa ribarskog čamca. Nakon toga vino se obilazi sa vremena na vreme i proveravaju se senzori koji prate temperaturu i pritisak vode oko vina. 

Pročitajte još:  Da li znate kako se PRAVILNO POSTAVLJA STO? Bitan je raspored svakog elementa (VIDEO)

Ali to ima svoju cenu - tehnika košta 25-70% više za vinara od odležavanja vina na u normalnom vinskom podrumu, zbog potrebne logistike. Preduzetnici ulažu u ovaj sektor „misleći da to nije hir, već tehnika koja može biti veoma korisna i dodaju kvalitete vinu koji ga čine privlačnijim za javnost.


Vino koje odležava pod morem, sa svojim plimama, strujama i talasima, može biti „veoma grubo“, tako da je najbolje raditi sa „veoma robusnim vinima“, rekao je glavni enolog "Crusoe Treasure" vinarije, Antonio Palacios. Kompanija sarađuje sa vinarijama iz različitih delova Španije, a pošto nije ograničena sistemom geografskih oznaka, odnosno oznakom zaštite porekla vezanom za mesto proizvodnje vina, može da meša različite sorte grožđa iz više regiona.

Boce idu 20 metara ispod mora, gde odmaraju šest do 12 meseci u metalnim kavezima.
Marija Nensi Kastro Rodrigez, vlasnica Bodega Palmera Castro i Magan, naglašava da je ova niša još uvek u pionirskoj fazi. „Postoji malo informacija, nema bibliografije, nema analitičke osnove ni prakse“, rekla je ona. Vina odležana pod vodom još uvek su uglavnom nepoznata i teško ih je pronaći u restoranima i prodavnicama."

„Želeli bismo da postoji više svesti o konceptu podvodnog vina od strane potrošača i profesionalaca“, rekao je Palacios.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.